Mistere, crime si eroi de banda desenata

Luni, 19 Mai 2008, Categoria: Rezumatul saptamanii

Mistere, crime si eroi de banda desenata [Saptamana 16-22 mai]

Saptamana aceasta va puteti delecta cu o mostra de Woody Allen tipic in Scoop, o combinatie reusita de comedie si mister in care revina noua muza a regizorului, Scarlett Johansson, de data aceasta nu cu un rol de femeie fatala, ci mai degraba de fata din vecini, investigand indiciile despre un criminal in serie pe care le primise de la o... fantoma. Filmul reia oarecum reteta din Umbre si ceata intr-un registru mai usurel, insa nu mai putin placut, cu umorul nevrozat la care Allen este maestru ("M-am nascut in religia iudaica, dar intre timp m-am convertit la narcisism" spune personajul lui la un moment dat).

Filmoteca dixit: simpatic. Lejer. Amuzant. Placut ochiului (Scarlett Johansson intr-un costum de baie rosu, Hugh Jackman cu muschii reliefati, yummy) si fara sa neglijeze intelectul. Merita incercat.

Tot umor inteligent, dar tipic englezesc, puteti vedea in Reduceri de personal, un horror cu accente de comedie despre un weekend de team-building care merge teribil de prost. In sensul ca membrii echipei mor unul cate unul (dar fiecare intr-un fel care i se potriveste) in padurile sumbre ale Ungariei, acolo unde se afla cabana inchiriata de firma producatoare de armament pentru care lucrau cu totii. Cine ii ucide? Nici nu mai conteaza.. niste maniaci, presupusi ex-soldati rusi din trupele speciale, care vor sa testeze pe viu armele produse de firma respectiva. Puteti ignora totusi aceasta pseudo-morala usor sacaitoare si sa va bucurati de fiorii (zdraveni!) pe care vi-i ofera filmul. Si de umorul inteligent care imbiba scenele, oricat de scary ar fi acestea.

Filmoteca dixit: incercati, e un horror care nu va jigneste inteligenta, si asa ceva e din ce in ce mai rar in ziua de azi.

Curiosi cu ce se mai ocupa fratii Wachowski dupa enormul succes al trilogiei Matrix? Raspuns: cu desenele animate. Sau, ma rog, cu adaptarile dupa un serial manga de mare succes in anii '60, Speed Racer, un pseudo-basm despre eroii din automobilism, despre valorile familiei, glorie si onoare, totul ambalat in culori extrem de tipatoare, care, daca la inceput bucura retina cu o sarbatoare de stralucire si foc de artificii, pana la finalul filmului devin extrem de obositoare. Dar reusesc sa te faca sa uiti ca nu pricepi nimic din curseele de masini, pentru ca habar nu ai cine e in fata, cine e in spate, si unde naiba se afla eroul nostru, sa uiti jocul intepenit al lui John Goodman si rolul stupid al Christinei Ricci si sa nu te mai miri ca Susan Sarandon a acceptat sa joace in asa ceva.

Filmoteca dixit: mai bine jucati un Need for Speed, cel putin sunteti scutiti de prezenta super-eroilor.

Liam Neeson face un rol cam de duzina intr-un film cam de duzina (ehei, unde sunt vremurile lui Kinsey, Nell cea salbatica sau Lista lui Schindler...) Vorbim aici de Taken, un thriller ca pe vremea casetelor vide de inchiriat, in care eroul nostru trebuie sa-si salveze fiica din mainile unor traficanti de carne vie care au rapit-o in Paris. Subiect fumat, joc intepenit, film slabut.

Filmoteca dixit: nu dati banii pe prostii, mergeti la iarba-verde. Sau oriunde altundeva, departe de cinematograf.
  
asdasd