Shrek Forever After

Vineri, 16 Iulie 2010, Categoria: Cronica de film

Shrek Forever After O combinatie intre "Ziua cartitei" si "O viata minunata", episodul al patrulea (si ultimul) din Saga Shrek pare a fi adresat mai degraba adultilor care stiu ca partea mai grea a povestii vine dupa "si au trait fericit pana la adanci batraneti". Capcaunul domesticit, cu nevasta si trei copii, se simte prins in capcana rutinei casnice, intr-un sir nesfarsit de zile care se desfasoara aproximativ la fel, intre indatoririle de familie si socializarea cu aceiasi prieteni. Pe scurt, Shrek sufera de o criza a varstei mijlocii. Si in loc sa o rezolve, ca orice barbat responsabil, cu un Porsche decapotabil si o amanta mai tanara, apeleaza la un contract faustian cu miselul Rumpelstiltskin: renunta la o zi din copilaria sa in schimbul a 24 de ore fara responsabilitati de sot si tata iubitor, 24 de ore in care sa zaca in mocirla si sa faca ingerasi din noroi.

Asa se face ca ajunge intr-un univers paralel, in care nici nu se nascuse vreodata, unde prietenii nu-l mai recunosc iar nevasta s-a metamorfozat in printesa razboinica ce conduce capcaunii la rascoala impotriva aceluiasi Rumpelstiltskin, acum rege dement al tinutului Foarte Foarte Indepartat. Un rege tiranic cu o colectie impresionanta de peruci (fiecare asortata la o anume stare de spirit), cu o legiune de vrajitoare-bodyguarzi si cu Fluierasul Fermecat (Pied Piper) pe post de arma secreta care ii poate face pe dusmani sa danseze pana cad lati (si morti, eventual).

"Shrek Forever After" e ceva mai intunecat decat episoadele precedente, dar cu siguranta mai reusit decat Shrek 3, cu o tusa de realism si auto-ironie care nu dauneaza povestii, dimpotriva. Animatia e reusita (si cu si fara 3D) iar personajele sunt vii si haioase, de la Motanul Incaltat (acum o pisica grasa si lenesa) la Magarul meloman si fiii sai cu aripi de dragon. Si n-ai cum sa nu simpatizezi cu capcaunul blazat care isi ineaca amarul in cocktailuri, visand la vremurile in care nu trebuia sa schimbe scutece si sa asculte ordinele nevestii, la vremurile in care ragetul sau baga satenii in sperieti in loc sa starneasca aplauze admirative, la vremurile in care era viata era mai simpla iar el era mai cool. Cool precum breakdance-ul vrajitoarelor pe muzica de Beastie Boys, intr-una din cele mai amuzante secvente ale filmului. Una din multele.

[Adela Marcov]

  
asdasd