Salt

Luni, 9 August 2010, Categoria: Cronica de film

Salt Pentru nostalgici se anunta o vara fierbinte: "Salt" e versiunea usor lustruita a filmelor de actiune din anii '80, in care un super-erou (Chuck Norris sau Cynthia Rothrock, dupa gust) batea cu mainile goale o armata de nemernici inarmati pana in dinti, facea dreptate unor inocenti si salva lumea de la dezastrul nuclear pus la cale de un sovietic malefic.

De data asta rolul principal ii apartine Angelinei Jolie - o miscare inspirata a producatorilor, care au renuntat la serviciile lui Tom Cruise si au adus o gura de aer proaspat intr-un proiect altminteri ultra-banal: acuzata de un agent secret rus ca este o "cartita" infiltrata in CIA, Evelyn Salt (Jolie) fuge pentru a-si dovedi nevinovatia, insa nu face decat sa sporeasca astfel indoielile colegilor din agentie. Colac peste pupaza, "demascarea" ei este semnalul ce declanseaza Ziua X – ziua in care spionii rusi aflati "in conservare" pe teritoriul american se activeaza pentru a incepe razboiul impotriva Statelor Unite (se pare ca Razboiul Rece e un soi de vaca sfanta, mereu buna de muls la fabrica hollywoodiana).

Pentru ca tot vorbeam de filmele-cult de serie B din anii '80, avem parte si de un moment MacGyver, in care duduia Salt confectioneaza o bazooka dintr-o teava, un extinctor si cateva sticle cu detergent. Moment in care lenjeria intima are si ea un rol aparte, pe care va lasam, insa, sa-l descoperiti singuri. Actiunea continua apoi bifand constiincios toate cliseele genului: Salt escaladeaza o cladire, zburda neinfricata in casa unui lift, isi fenteaza urmaritorii pe autostrada agatandu-se de capota unui camion si isi bandajeaza ranile in toaleta dintr-un bar. E greu de ucis, ca orice erou respectabil. Iar filmul nu se multumeste sa fie previzibil, ci insista spre ridicol: Salt e maritata cu un tantalau naiv, care nu banuieste adevarata ei ocupatie; pentru a fi mai convingatoare in ipostaza de spion rus, Jolie se imbraca in paltonas si caciula de blana; ceva mai tarziu apare deghizata in barbat (sau intr-o ofitereasa NATO extrem de urata, nu stim sigur); iar un fost coleg de la scoala de indoctrinare siberiana pentru minori ii spune tandru "azi o sa termini tu prima!"

Insa replicile stupide, actiunea banala, personajele de banda desenata ori cascadoriile fumate deranjeaza mai putin atunci cand e vorba de Angelina Jolie, adevarata super-putere in confruntarea aceasta dintre doua armate nevolnice. Cu ea stereotipul spionului invincibil pare ceva mai proaspat, pumnii - mai convingatori, iar toata atitudinea de "nu te pune cu mine" - teribil de sexy.

[Adela Marcov]
  
asdasd