Salt. Evelyn Salt.

Luni, 26 Iulie 2010, Categoria: Diverse

Salt. Evelyn Salt. Thriller-ul de spionaj Salt, cu Angelina Jolie in rolul principal, a inceput de la un comentariu facut de Jolie cu cativa ani in urma. "Eram la o intalnire cu Amy Pascal (co-presedinta Sony Pictures) acum cativa ani si in timpul conversatiei noastre a mentionat ca studiourile ei se pregateau pentru un nou film cu James Bond," rememoreaza Jolie. "Eu am spus in gluma, ‘Eu vreau sa fiu Bond!’ Asta a devenit gluma noastra secreta, dar mai tarziu, ea a descoperit scenariul pentru filmul actual."

Scenaristul Kurt Wimmer concepuse rolul lui Salt ca pe un rol masculin. Scenariul original a fost preluat de producatorul Sunil Perkash, care l-a prezentat apoi producatorului Lorenzo di Bonaventura si lui Amy Pascal de la Sony, care la randul lor, l-au cooptat pe regizorul Phillip Noyce. Ca toate proiectele cinematografice, scenariul a suferit mai multe modificari, dar schimbarea dramatica a fost adusa de realizatori, care s-au gandit sa-i dea rolul lui Jolie, actrita laureata a premiului Academiei si una dintre putinele actrite care ar putea juca rolul principal intr-un film de actiune. In acest fel, "Edwin Salt" a devenit "Evelyn Salt." "Aveam un scenariu inteligent, pe care-l adoram cu totii, aveam un personaj complex si fascinant, asa incat ideea ca Angelina sa joace acest rol nici nu mai putea fi pusa la indoiala," spune Perkash. "E o actrita incredibila care aduce acestui personaj multa adancime si profunzime. Realismul intr-o poveste aproape fantastica era foarte important, asa incat am fost super incantati cand a raspuns pozitiv la oferta noastra, acceptand rolul."

In film, Evelyn Salt este ofiter operativ al CIA ; ea este acuzata ca ar fi un spion in conservare al Rusiei. Desi toata lumea se intoarce impotriva ei, Salt trebuie sa faca pe dracu in patru pentru a-si dovedi nevinovatia – dar faptul ca ea fuge de urmaritori nu face decat sa sporeasca indoielile starnite impotriva ei.

Di Bonaventura afirma ca spionii aflati in conservare nu sunt o fantezie. "Nu exista indoiala ca acestia exista," spune el. "CIA considera ca ei exista. Ideea ca cineva poate minti timp de decenii, daca e nevoie, reprezinta ceva misterios si chiar fascinant."

"Salt e un film complex, cu mai multe fatete," explica di Bonaventura. "Este un thriller, este un film de actiune, un film de spionaj, o poveste de dragoste dramatica, si contine multe secvente de lupta."

In acest film, Evelyn Salt trebuie sa fuga pentru ca sa-si poata dovedi nevinovatia, atunci cand un agent rus care a dezertat la americani afirma ca ea este o "cartita" infiltrata in CIA; in felul acesta se declanseaza Ziua X – ziua in care toti spionii rusi aflati pe teritoriul american ies din conservare pentru a incepe razboiul impotriva Statelor Unite. "Ziua X este inca un subiect controversat in sanul CIA," spune Jolie. "Unii cred ca Ziua X e o prostie, iar altii ca ea este adevarata si ca deja unii dintre spioni au fost activati pentru anumite cazuri de spionaj. Cand am venit prima oara in contact cu ideea ni s-a parut cam fantezista, dar pe masura ce am aflat alte informatii, am descoperit ca era mai reala decat ne-am fi inchipuit. Adevarul este adesea mai ciudat decat insasi fictiunea."

De exemplu, se spune ca Uniunea Sovietica si apoi Rusia, a trimis agenti acoperiti in tarile occidentale, in anii 1980 si 1990, apartinand unor retele de ofiteri operativi ce urmau sa traiasca acolo sub nume false timp de 15-20 de ani, sau chiar mai mult. Cand erau activati, acesti spioni aflati in conservare urmau sa orchestreze "Ziua X," care consta dintr-un sir intreg de sabotaje si atacuri teroriste in interiorul Statelor Unite, acesta fiind inceputul unui razboi total cu Rusia. Chiar recent, un numar de persoane – despre care prietenii si vecinii lor credeau ca duc vieti absolute normale – au fost arestate de procurorii federali ai SUA, sub acuzatia ca fac parte dintr-o retea de spioni, ca traiesc in America ascunsi sub identitati false, pentru a indeplini misiuni trasate de Rusia.

"Nu am nicio indoiala ca exista spioni in conservare," afirma Phillip Noyce, regizorul filmului. "Aceasta metoda este cunoscuta inca de la inceputurile spionajului. Chiar inainte de a citi scenariul lui Kurt Wimmer, ma intrebam ce s-ar intampla daca intr-o buna zi, spionii aflati in conservare ar fi activati si ar intra in actiune."

Pe actorul Liev Schreiber, aceste intrebari fascinante ce constituie miezul povestirii l-au indemnat sa accepte sa faca parte din distributia filmului. "Dupa caderea Cortinei de fier, ce s-o fi intamplat oare cu toti acei spioni din fostele servicii secrete?" se intreba Schreiber. Serviciile au fost probabil dizolvate, dar angajatii, agentii operativi n-au incetat sa existe. Ce s-ar intampla daca intr-o buna zi, prietenul tau sau colegul tau de serviciu s-ar dovedi a fi o astfel de persoana? "Acesti agenti operativi au fost inoculati cu o gandire care nu mai este acceptata in actualul climat politic," continua el. "Cred ca asta a fost intrebarea care l-a preocupat pe Phillip si de asemenea m-a interesat si pe mine."

Jolie isi descrie personajul ca manifestand o "reticenta de inteles vizavi de oameni si mai ales fata de ideea intemeierii unei casnicii, stiind ca in felul acesta si-ar putea primejdui partenerul." Totusi, Evelyn Salt este casatorita cu un barbat care e perfect constient si accepta riscurile unei casnicii cu un agent operativ al CIA.

Consilierul pentru problemele CIA din acest film a fost Melissa Boyle Mahle, care a lucrat in Agentie ca agent operativ, timp de 16 ani. " CIA ne recomanda sa ne informam sotii in legatura cu ocupatia noastra legala," spune ea. "De-a lungul anilor, agentia a realizat ca angajatii nu pot duce o viata normala daca nu au o persoana apropiata cu care sa vorbeasca si careia sa i se destainuie intr-o anumita masura. Pe de alta parte, chiar daca sotul sau sotia stiu care iti este slujba, ei nu stiu care sunt activitatile tale zilnice, nu stiu la ce lucrezi, sau daca te afli in pericol, iar daca pleci, unde te duci.

Jolie spune ca nu e nefiresc pentru o agenta a CIA sa fie casatorita, dar aceasta este o slujba ce reprezinta o mare presiune asupra unei casnicii sau relatii. "Am vorbit cu o femeie, o fosta agenta operativa, care mi-a spus ca s-a simtit extrem de usurata cand a parasit agentia – dupa ani de zile in care nu a avut voie sa spuna nimic despre ceea ce facea sau unde pleca, fapt care i-a influentat foarte mult relatia cu sotul ei. Ea nu si-a dat seama cat de mult se instrainasera si cat de greu le fusese, pana cand nu a inceput o viata noua."

In pregatirea rolului ei, Jolie s-a documentat cu constiinciozitate. "Am vorbit cu mai multe femei care au lucrat in CIA," spune Jolie. "Toate la rand mi s-au parut extrem de dragute si amabile. Nici nu ti-ai putea imagina despre ele ca au o munca periculoasa si totusi asa este." In cursul acestor contacte cu Mahle si alti fosti spioni, relateaza Noyce, Jolie a invatat ce ar face un agent operativ daca ar fi acuzat ca este spion in conservare. "Ea a invatat ca spionii traiesc tot timpul pe muchie de cutit, a aflat ce ar face un spion daca ar fi demascat si cum ar reusi sa scape de urmaritori," explica regizorul.

"Angelina este o profesionista pana in maduva oaselor," adauga producatorul di Bonaventura. "Fie ca are de jucat o secventa dramatica, sau una comica, sau una de actiune, ea se implica total. E minunat sa lucrezi cu cineva care isi face o ambitie din a depasi orice limita."
  
asdasd