Sat fara femei, cel mai bun documentar produs in Europa de Est

Joi, 1 Martie 2012, Categoria: Noutati

Sat fara femei, cel mai bun documentar produs in Europa de Est 7 filme premiate la Astra Film Festival 2011 se regasesc in programul  Cinematecii AstraFilm, in luna martie. Cinefilii vor putea viziona joi, 1 martie, Cel mai bun documentar produs in Europa de Est – SAT FARA FEMEI, o productie Croatia/Franta, in regia lui Srdjan Sarenac.

Juriul a apreciat modul in care o problematica foarte serioasa a fost abordata cu umor, tact si multa caldura. Multe filme din festival vorbesc despre prapastia dintre rural si urban in Europa. in acest film, vedem ce inseamna aceasta prapastie prin intermediul protagonistului, care ajunge in moara birocratiei si la discretia intermediarilor fara scrupule.

Filmul e o tragic-comedie contemporana despre singuratate si frustrare.

Sinopsis

In Zabrdje, un catun izolat din Serbia, nu mai exista femei. Trei frati - Dragan, Zoran, Rodoljub si vecinul lor, batranul Velimir sunt singurii care au mai ramas dintr-o comunitate altadata infloritoare. Fratii locuiesc in aceeasi casa, fara apa curenta, fara canalizare, cu o singura camera in care dorm cu totii. Au o viata simpla, fara pretentii, insa Zoran simte lipsa unei femei in gospodarie, asa ca decide sa se insoare. El descopera ca nu e deloc usor sa-si gaseasca o sotie, caci femeile sarbe nu mai vor sa locuiasca la tara.

O solutie ar fi sa caute in tara vecina, Albania unde sunt mai multe femei decat barbati, insa pana nu demult sarbii au luptat in Kosovo impotriva albanezilor.

Cu un subiect original si cu o poveste amuzanta, usor de digerat pentru public, filmul are atat implicatii sociale, cat si unele culturale sau antropologice si ofera o perspectiva inedita asupra mentalitatilor si lumii balcanice.
  
asdasd