Atelier de film documentar la Sibiu

Luni, 19 Octombrie 2009, Categoria: Noutati

Atelier de film documentar la Sibiu Astra Film Sibiu si University College London organizeaza, la Sibiu, in perioada 20-24 octombrie 2009, cursul de initiere in productia de documentar, "Before you go", la care participa studenti doctoranzi in stiinte sociale si jurnalistica din Romania, Ungaria, Austria si Grecia. Trainerul atelierului este regizorul britanic, Michael Yorke, acesta fiind convins ca in Sibiu "domneste spiritul documentarului". Organizatorii pun la dispozitia participantilor cinci camere profesionale HVR-V1E si pachetul de editare Final Cut Pro asigurandu-le astfel conditii optime de lucru.

"Am tinut foarte mult ca acest curs sa aiba continuitate si sa se desfasoare aici, in Sibiu, la Astra Film, si sa fie legat chiar de festival, din mai multe motive. In primul rand, pentru a atrage cat mai multi participanti romani, iar prin aceasta, sa sprijinim productia de documentar romanesc. In al doilea rand, acesti studenti vor participa si la festival, ca si a doua parte a cursului, vizionand peste 100 de documentare din toata lumea, cu abordari diferite", a declarat Dumitru Budrala, director Astra Film.

"Before you go" ii introduce pe participanti in toate aspectele elementare ale productiei unui documentar si se va finaliza cu editarea colectiva a unui scurt documentar despre piata agroalimentara Cibin. Atelierul, desfasurat in saptamana premergatoare festivalului Astra Film, implica aproximativ 8 ore de lucru pe zi, in cadrul sau folosindu-se documentare devenite celebre, drept studii de caz. Totodata, fiecare participant va trebui sa realizeze un film documentar despre subiectul pe care il abordeaza in teza de doctorat.

"Before you go" este un loc al intalnirii dintre regizori, profesori si viitori cineasti, un loc generator de idei si dispute privind tehnologia si tehnicile de interviu folosite intr-un film documentar, privind distributia, difuzarea si festivalurile de profil. Problemele etice ridicate de filmele documentare si responsabilitatea fata de subiecti constituie si ele teme de reflectie in cadrul atelierului.

Evenimentul face parte din programele speciale ale Astra Film Festival 2009.
  
asdasd