100 documentare selectionate pentru a 11-a editie a Astra Film Festival

Joi, 8 Septembrie 2011, Categoria: Festival

100 documentare selectionate pentru a 11-a editie a Astra Film Festival Organizatorii celui mai important eveniment din lumea filmului documentar din Europa Centrala si de Est au incheiat selectia filmelor care vor fi proiectate in cadrul celei de-a 11-a editii a Astra Film Festival, programat intre 25 si 30 octombrie 2011.

Pentru a putea intelege spectacolul lumii contemporane, dar si felul in care reusesc autorii sa il exprime prin film, pe marile ecrane, la Astra Film Festival vor fi aduse in acest an 100 de documentare din 30 de tari. Din cele peste o mie de filme din 74 de tari inscrise la AFF, au fost selectionate pentru cele patru sectiuni competitionale – International, Europa, Romania si Student Docs – 54 de productii. Impreuna cu filmele prezentate in sectiunile speciale: Astra Film Junior, Eco-Doc, Made in Romania, Panel Doc-Investigational, One World Romania si Panorama, AFF 2011 proiecteaza in total 100 de filme.

”Pe langa responsabilitatea, oboseala, presiunile termenelor, care ne coplesesc in aceasta perioada a selectiei prin cantitatea tot mai mare de filme pe care trebuie sa le vizionam, - marturiseste Dumitru Budrala directorul AFF - traim si emotia, onorarea, ca festivalul nostru este cotat foarte sus. Atentie! Sunt peste o mie de producatori din toata lumea (din toate tarile Asiei, din Australia din America de Sud si Nord si din Europa), care s-au inscris in competitia festivalul nostru de la Sibiu.

Mai mult decat atat, ultimele editii s-au bucurat de prezenta unor regizori si producatori de prim rang din breasla documentaristilor din Romania si de filme romanesti realizate in coproductie cu regizori straini, productii pentru care se lucreaza ani de zile si pe care autorii doresc sa le prezinte publicului in premiera absoluta la AFF.

Prin aceasta festivalul devine un act editorial, un eveniment de cinema de prim rang in Europa, de profesionalism absolut. Este un nivel si un rezultat la care nu se ajunge usor, mai ales in Romania, unde n-am prea avut parte de sprijin, politici culturale pe termen lung, infrastructura si cate altele, in cei aproape 20 de ani de cand activeaza festivalul.

In al doilea rand majoritatea filmelor prezentate in festival, printr-o programare care este urmarita de marile festivaluri din Europa, festivalul din Sibiu este prima fereastra a lor in Romania, nu s-au mai prezentat nicaieri in tara, acesta fiind rolul principal al Astra Film Festival, jucat de aproape 20 de ani.
  
asdasd