Cristi Puiu si Corneliu Porumboiu prezinta filme la Astra Film Festival

Vineri, 23 Octombrie 2009, Categoria: Noutati

Cristi Puiu si Corneliu Porumboiu prezinta filme la Astra Film Festival Editia a X-a a festivalului international de film documentar Astra Film Festival marcheaza, in capitala europeana a culturii, 20 de ani de documentar romanesc. Pentru aceasta, organizatorii au pregatit o suita de programe speciale, prin care isi propun sa promoveze cele mai noi realizari in domeniu, dar si sa asigure un viitor pentru productiile autohtone. Selectia celor aproximativ 100 de filme care vor intra, anul acesta, in competitia Astra Film Fest pune in evidenta filme facute de romani in Romania, de straini in Romania, dar si de romani in strainatate, toate intr-o oferta culturala complexa si diversificata. „Sunt 20 de ani de documentar romanesc la Sibiu. Astazi, de peste tot din lume avem invitati, atat ca public, cat si oameni care-si prezinta realizarile. Pentru noi este o sarbatoare a documentarului romanesc, daca ne gandim ca s-au inscris 1.000 de filme, ne gandim ca sunt 80 de premiere la acest festival in care, ca de obicei, avem o multime de programe speciale”, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Dumitru Budrala, directorul festivalului.

Evenimentul care va incepe in curand la Sibiu sta sub semnul sarbatorii. Puternic ancorat in actualitatea documentarului romanesc, Astra Film Fest ii va prezenta in fata publicului sibian pe Cristi Puiu si Corneliu Porumboiu, in cadrul programului „Regizori ai noului val isi prezinta documentarele lor preferate”. Iar in celelalte zile, „meniul” festivalului se concentreaza tot pe tanara generatie. Sub auspiciile unei strategii de atragere a copiilor catre documentar, organizatorii festivalului au anuntat desfasurarea programului special „Diminetile lumii”, ocazie cu care elevii din ciclul primar vor putea urmari pelicule turnate pentru a le educa apetitul pentru filmul de cinema. „Vom proiecta 10 filme realizate in toata lumea despre copii, pentru copiii din Sibiu. Acest program se arata deja un succes, fiindca peste 4.000 de copii s-au inscris deja si au cumparat deja bilete”, a apreciat Dumitru Budrala. Doi dintre realizatorii filmelor au confirmat deja ca vor veni la festival, pentru a sta la dispozitia micilor spectatori, care provin din 10 scoli din judetul Sibiu. Tot pentru aceasta categorie deosebita de public, Astra Film Fest 2009 include un concurs cu premii constand in carti oferite de editura Cartier. De asemenea, aceasta editie a festivalului este precedata de un workshop de initiere in productia de documentar, pentru doctoranzi in stiinte sociale si jurnalistica din Romania, Ungaria, Austria si Grecia, sustinut de regizorul britanic Michael Yorke.

Csilla Kató, responsabila de selectie pentru Astra Film Fest 2009, a punctat ca un aspect pozitiv prezenta in festival a multor pelicule realizate de studenti. “Am avut surpriza foarte placuta sa avem foarte, foarte multe filme studentesti inscrise in concurs si foarte bune. Aici concureaza si filmele, dar si institutiile unde au fost realizate, facultatile de film din Polonia, din Norvegia, din Anglia, din America. Majoritatea studentilor vin sa prezinte filmul lor, s-a dus vestea ca aici e un festival bun pentru ei”, a explicat Csilla Kató. Participantii la Festivalul Astra Film 2009 vor fi intimpinati in foaierul Casei de Cultura de o expozitie semnata de doi fotografi romani emblematici pentru anii 1930, Iosif Bergman si Emil Fisher, care va insoti caravana Astra Film pana la editia urmatoare. Documentare realizate de televiziuni locale din Romania si premiate de Fundatia Soros vor rula si ele la editia jubiliara a Astra Film Fest, in vreme ce productiile dedicate Turciei si muzica acestei tari isi vor gasi un alt loc special in agenda evenimentului.
  
asdasd