Un documentar despre India al unui australian, marele castigator al Astra Film Festival

Luni, 2 Noiembrie 2009, Categoria: Noutati

Un documentar despre India al unui australian, marele castigator al Astra Film Festival In seara de sambata, 31 octombrie, in Sala Thalia din Sibiu, editia jubiliara a festivalului international de film documentar Astra Film Festival si-a anuntat castigatorii. Valoarea totala a premiilor acordate de organizatori, alaturi de parteneri si sponsori, se ridica la 25.000 de euro. Ceremonia de premiere a fost un spectacol fastuos, regizat intr-un stil foarte atractiv, cu numeroase ecrane de proiectii, jocuri de lumini si momente artistice sustinute de trupa spaniola de street flamenco Malasangre 5 si de formatia de muzica populara Iza din Maramures.

Marele Premiu Astra Film Festival 2009, oferit de Fundatia Ratiu (Marea Britanie), a revenit filmului Copiii lui Gandhi / Gandhi’s Children (Australia, 2008) de David MacDougall. Juriul international si-a motivat astfel decizia: „Dincolo de indiscutabila valoare etnografica si de inaltul umanism al discursului antropologic continut, Copiii lui Gandhi are marele merit de a ne reaminti ca, inainte de toate, filmul este mirarea din privirea autorului, intoarsa duios catre lume, si documentul imperfect al unui act de investigare a realitatii”.

Premiul pentru Cel mai bun film studentesc, oferit de Centrul National al Cinematografiei si Sony, a fost obtinut de documentarul Ceasul care nu va veni... / Until the Time Comes... (Ungaria, 2008) de Zoltan Csubrilo. Juriul si-a motivat decizia observand ca aceasta productie „reuseste un lucru extrem de rar intalnit in filmele care se fac astazi despre Europa de Est: prezentarea unei lumi care dispare, fara umbra de nostalgie sau compatimire. Este un film curajos, care gaseste semnificatii metafizice in cele mai banale gesturi cotidiene, un film cu o reala viziune cinematografica”. Inclus in cadrul aceleiasi competitii studentesti, Familia 068 / Family 068 (Spania, 2008) de Toni Edo Diaz si Ruben Margallo Acebron a primit Premiul special al Juriului, oferit de TVR.

Cel mai bun film romanesc a fost desemnat Drumul pasarilor / Birds’ Way (2009) de Klara Trencsenyi; premiul a fost oferit de Fundatia Soros Romania. Juriul l-a prezentat drept „un exemplu clasic de «antropologie de urgenta», un film despre traditiile pe cale de disparitie ale lipovenilor din Delta Dunarii. Relatia regizoarei cu personajele pune in lumina respectul si increderea reciproce la care s-a ajuns gratie investitiei afective si implicarii in viata celor filmati. Materialul este tratat cu delicatetea provenita din utilizarea mestesugita a tehnicilor vizuale pentru a reflecta spatiul, timpul si memoria colectiva, totul incheindu-se cu un mesaj pentru viitor sensibil si incarcat de speranta. Filmat cu mult respect de-a lungul a trei ani, Drumul pasarilor patrunde cotidianul unei minoritati muribunde din Romania de astazi”. Premiul pentru Cea mai buna cercetare intr-un film romanesc, oferit de revista „Formula AS”, a ajuns la Copiii uraniului / Children of Uranium (2009) de Adina Popescu si Iulian Ghervas.

Premiul pentru Cel mai bun film european, oferit de Duna TV (Ungaria), a revenit documentarului Singing / Cantand (Italia, 2007) de Rosella Schillaci. Juriul a apreciat „rafinamentul si umorul cu care filmul exploreaza traditiile putin cunoscutei comunitati albaneze din Sicilia, combinand o solida cercetare etnografica cu eleganta cinematografica, evitand in acelasi timp cu abilitate capcanele exoticismului. Un film despre ce inseamna a trai in modernitate pastrand vii obiceiurile trecutului indepartat”. Din aceeasi sectiune competitionala, Cel mai bun film pe o tema est-europeana a fost desemnat Fara varsare de sange / Against Blood Justice (Franta, 2008) de Nathalie Rossetti si Turi Finocchiaro; acest premiu a fost oferit de Primaria Deventer si Filmhuis de Keizer (Olanda). La randul sau, Aliosa / Alyosha (Estonia, 2008) de Meelis Muhu a primit Premiul Sibiu-Hermannstadt, oferit de Consiliul Municipal Sibiu.

Cel mai bun film international a fost desemnat Iarba, dulce iarba / Sweetgrass (SUA, 2009) de Lucien Castaing-Taylor si Ilisa Barbash (curator la Departamentul de Antropologie Vizuala al Muzeului Peabody – Universitatea Harvard); premiul a fost oferit de HBO Romania. Membrii Juriului au apreciat Iarba, dulce iarba drept „un film antropologic facut din suflet, autorii intelegand ca durata secventelor este in legatura intima cu temporalitatea transhumantei”. Inclus in aceeasi competitie internationala, O moarte notabila / Glorious Exit (Elvetia, 2008) de Kevin Merz, a obtinut Premiul special al Juriului pentru cea mai buna naratiune cinematografica, oferit de Astra Film Sibiu.

La Astra Film Festival 2009, cei zece membri ai celor doua jurii internationale au fost: Dan Alexe, Sorin Botoseneanu, Corinne Cauvin-Verner, Thierry Garrel si Michael Yorke – sectiunile Europa si Romania; Antonio Delgado Liz, Leonard Retel Helmrich, Cristi Puiu, Michael Stewart si Cristian Tabara – sectiunile International si Student.
  
asdasd