Romania la Homeless World Cup

Miercuri, 22 Octombrie 2008, Categoria: Noutati

Romania la Homeless World Cup In 2001, la Cape Town, fondatorii organizatiei "The Big Issue" au avut initiativa organizarii "Homeless World Cup" – o cupa mondiala de fotbal in miniatura destinata persoanelor fara adapost. Dupa 7 ani, statisticile spun ca inca exista circa un miliard de astfel de persoane in intreaga lume. In Romania nu s-a putut preciza un numar exact al oamenilor strazii, dar o aproximare plaseaza numarul lor intre 50 si 60 de mii.

Pana in prezent au participat la aceasta competitie 48 de tari si 500 de jucatori cu varste de peste 16 ani. Impactul acestui eveniment asupra participantilor a fost evident: 77% din jucatorii implicati isi schimba in mod decisiv viata dupa participarea la Homeless World Cup, majoritatea gasindu-si noi motivatii in viata si imbunatatindu-si situatia.

Pentru prima oara de la infiintarea campionatului, anul acesta Romania va participa la "Homeless World Cup", eveniment ce va fi mediatizat si prin realizarea unui film documentar.

Asociatia "Centrul Crestin Metanoia" din Timisoara si compania de productie Libra Film incearca astfel sa traga un semnal de alarma asupra starii si conditiei in care traiesc multi cetateni ai Romaniei. Directorul Centrului, Mihai Rosus, este cel care s-a ocupat de selectia si logistica echipei pentru Cupa Mondiala, iar antrenorul echipei este Florin Batranu, fostul jucator al lui Poli Timisoara. Intre componentii echipei se numara Radu Muntean – capitanul echipei (27 de ani, nascut in Arad,); Claudiu Kostity (24 de ani, din Timisoara, vedeta echipei); Pavel (21 de ani, din Arad), si fratele sau, Calancea Beniamin (18 ani).

Intre 1-3 decembrie echipa se va afla in cantonment la Buzias, unde se vor antrena si vor juca cu echipele Centrului de reeducare a minorilor din Buzias. Campionatul se va desfasura intre 1-7 decembrie la Melbourne, pe 9 decembrie fiind programata intoarcerea echipei Romaniei iar pe data de 15 a aceleasi luni o conferinta de presa la sediul centrului Metanoia din Timisoara.

Pornind de la acest subiect, Libra Film produce un film documentar regizat de Claudiu Mitcu (nominalizat la Premiile Gopo 2008 pentru documentarul “Nisipuri”) si avind la baza o idee de Tudor Giurgiu, documentar ce urmareste evolutia membrilor echipei nationale, transformarea lor din ilustri necunoscuti, traind de pe azi pe miine, in componenti ai echipei nationale de fotbal pentru aceasta categorie defavorizata.
  
asdasd