Un Urs de Argint pentru Katalin Varga

Luni, 16 Februarie 2009, Categoria: Noutati

Un Urs de Argint pentru Katalin Varga Coproductia romano-britanica-maghiara "Katalin Varga", regizata de Peter Strickland si produsa de Tudor si Oana Giurgiu (Libra Film) a obtinut Ursul de Argint pentru contributie artistica deosebita, respectiv pentru coloana sonora (sound design) in cadrul celei de-a 59-a editii a Festivalului International de Film de la Berlin.

Dupa 26 de ani, este primul premiu cistigat la Berlinala de un film de lung-metraj cu participare majoritar romaneasca, de la "Pas in doi" al lui Dan Pita, premiat cu o mentiune speciala a juriului in 1986.

Unul dintre autorii coloanei sonore, Gabor Erdelyi, a multumit pe scena de la Berlinale Palast producatorilor de la Libra Film, care au salvat filmul dintr-un impas financiar major si organizatorilor Festivalului, directorului Dieter Kosslick.

Producatorii filmului au declarat dupa Gala:

Tudor Giurgiu: "Este o imensa bucurie pentru noi, acum un an nici nu stiam daca filmul va fi gata vreodata, iar acum se afla in palmaresul Berlinalei, inaintea unor filme consacrate care au costat de 50 de ori mai mult. Le multumesc celor care ne-au ajutat sa avem o prezenta puternica la Berlin, Centrului National al Cinematografiei, ICR Berlin si in special, doamnei Aliz Kosza."

Oana Giurgiu: "Sunt extrem de fericita ca am avut intuitia descoperirii unui film de debut exceptional si sint convinsa ca vom colabora cu Peter Strickland si la proiectele lui viitoare."

"Katalin Varga" a fost de asemenea unul dintre filmele care au intrat in discutiile si nominalizarile juriului pentru Ursul de Aur, dupa cum avea sa declare ulterior Tilda Swinton, presedinta juriului, dar juriul a preferat sa acorde trofeul pentru cel mai bun film peliculei peruane "La Teta Asustada".

Critica internationala a apreciat la unison debutul in lung-metraj al regizorului Peter Strickland, considerindu-l chiar, conform criticului Shane Danielsen de la site-ul indiewire.com, "de departe, cel mai bun film din Competitia Berlinalei din acest an". Danielsen apreciaza atemporalitatea povestii si aminteste ca filmul i-a adus aminte de secvente din "Izvorul Fecioarei" de Ingmar Bergman sau de filmele regizorului francez Philippe Grandrieux. De asemenea, unul din cei mai apreciati critici germani, Katja Nicodemus, de la Die Zeit, considera ca "Katalin Varga" este "monolitul Competitiei din acest an si, indiscutabil, cel mai bun film prezentat in intreaga Berlinala in acest an."

Filmul a avut 5 proiectii cu casa inchisa la Berlin si a fost deja vindut in peste 10 tari, intre care Franta, Italia, Marea Britanie, Portugalia, Grecia, Ungaria, Benelux. Filmul va fi distribuit in toamna in Romania de Transilvania Film, dar va fi prezentat in avanpremiera in citeva orase in aceasta primavara cu ocazia Caravanei TIFF, organizata de Festivalul de Film Transilvania.
  
asdasd