Katalin Varga - selectat in competitia oficiala a Berlinalei

Vineri, 16 Ianuarie 2009, Categoria: Noutati

Katalin Varga - selectat in competitia oficiala a Berlinalei Editia din 2009 a Competitiei Festivalului International de Film de la Berlin (5-15 februarie) si-a anuntat concurentii.

Dupa 16 ani de la precedenta prezenta a unui film romanesc in Competitie ("Patul conjugal" al lui Mircea Daneliuc), "Katalin Varga", film de debut si coproductie europeana (Romania-Marea Britanie-Ungaria) in care producatorul roman este majoritar, reuseste sa patrunda in cercul select al competitiei unuia dintre cele mai importante festivaluri de film din lume, alaturi de Cannes si Venetia. Filmul va concura pentru Ursul de Aur cit si pentru alte premii cum ar fi cel de debut sau de interpretare feminina.

Lung-metrajul este scris si regizat de Peter Strickland, iar producatorii executivi sunt Tudor si Oana Giurgiu, din partea Libra Film, alaturi de Peter Strickland. Proiectul le-a starnit interesul producatorilor romani cand a fost prezentat, in 2007, in cadrul Agora, piata de proiecte de film "work in progress" organizata de Festivalul de Film de la Salonic. Urmare a vizionarii materialului filmat pina la acea data, reprezentantii Libra Film au decis sa salveze proiectul din impas si sa se implice in productia filmului si finalizarea acestuia.

Filmarile au avut loc in apropiere de Sfantu Gheorghe si Miercurea Ciuc si au fost realizate cu o echipa restrinsa si un buget de productie minimal. Tot procesul de pregatire si productie a filmului a durat mai bine de 4 ani. Personajele principale sunt interpretate de actorii Hilda Peter de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj si Tibor Palffy de la Teatrul din Sf. Gheorghe.

Regizorul debutant Peter Strickland s-a facut cunoscut inainte pentru scurt-metrajul 'Bubblegum' (1995/96), care o readucea in lumina reflectoarelor pe Holly Woodlawn, vedeta lui Andy Warhol, film proiectat la Festivalul de la Berlin in 1997.

Desi filmul a avut parte de o proiectie in circuit inchis la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) editia 2008, premiera mondiala a filmului in varianta finala va avea loc in cadrul editiei de anul acesta a Berlinalei.

Filmul este distribuit pe plan international de compania franceza Memento Films, aceeasi care distribuie cistigatorul Palme D’Or la Festivalul de la Cannes 2008 "Entre Les Murs / In clasa" de Laurent Cantet precum si cistigatorul Leului de Aur la Venetia 2006, "Still Life" de Jia Zhang Ke.
  
asdasd