Katalin Varga - intre filmele favorite ale Berlinalei

Joi, 12 Februarie 2009, Categoria: Noutati

Katalin Varga - intre filmele favorite ale Berlinalei Coproductia romano-britanica-maghiara "KATALIN VARGA" a avut premiera oficiala miercuri 11 februarie in cadrul Festivalului International de Film de la Berlin.

Pe covorul rosu s-au aflat regizorul filmului, Peter Strickland, producatorii Oana si Tudor Giurgiu, actorii Hilda Peter, Tibor Palfy, Laszlo Matray si Norbert Tanko, precum si alti membri ai echipei filmului. Aparitia Hildei Peter, actrita la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, a fost indelung apreciata de fotoreporterii acreditati la Berlin, tinuta de seara a Hildei fiind creata de designerii romani Carmen Secareanu si Mihaela Glavan.

Publicul prezent in Berlinale Palast, o sala de cinema cu peste 1000 de locuri, i-a aplaudat frenetic la final pe realizatori, in special pe actrita Hilda Peter, care face potrivit cronicarilor straini " un rol de neuitat, o performanta ravasitoare ". De altfel, cronicile aparute dupa premiera in cele doua principale reviste de specialitate, Variety si Screen International, sint elogioase la adresa filmului si il plaseaza in rindul favoritilor pentru marile premii ale Berlinalei.

Filmul a primit 3 stele din 4 posibile din partea Screen International si se afla la bursa pariurilor intre primele 5 filme candidate la Ursul de Aur pentru cel mai bun film, alaturi de filmul iranian "About Elly", filmul german "Everyone else", cel algerian "London River" si "Mammoth" al regizorului suedez Lukas Moodysson.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc simbata 14 februarie.

"Katalin Varga" a fost deja vindut in Franta, Benelux, Grecia, statele din fosta Iugoslavie si a primit deja oferte din partea distribuitorilor britanici, americani si maghiari. Filmarile au avut loc in apropiere de Sfantu Gheorghe si Miercurea Ciuc si au fost realizate cu o echipa restrinsa si un buget de productie minimal. Tot procesul de pregatire si productie a filmului a durat mai bine de 4 ani.

Regizorul debutant Peter Strickland s-a facut cunoscut inainte pentru scurt-metrajul 'Bubblegum' (1995/96), care o readucea in lumina reflectoarelor pe Holly Woodlawn, vedeta lui Andy Warhol, film proiectat la Festivalul de la Berlin in 1997.

Filmul este distribuit pe plan international de compania franceza Memento Films, aceeasi care distribuie cistigatorul Palme D’Or la Festivalul de la Cannes 2008 "Entre Les Murs/In clasa" de Laurent Cantet precum si cistigatorul Leului de Aur la Venetia 2006, "Still Life" de Jia Zhang Ke.
  
asdasd