Filmul Katalin Varga premiat in Antalya

Miercuri, 21 Octombrie 2009, Categoria: Comunicate

Filmul Katalin Varga premiat in Antalya Pelicula Katalin Varga, regizata de Peter Strickland si produsa de Tudor si Oana Giurgiu (Libra Film), a fost recompensata cu un nou trofeu. Actrita Hilda Peter a castigat Premiul pentru Cea Mai Buna Actrita, in cadrul Festivalului International de Film Golden Orange din Antalya, desfasurat in perioada 10-17 octombrie.

Ajuns la a 46-a editie, Festivalul de Film Golden Orange este cel mai important eveniment de acest gen din Turcia. Din 2005, festivalul este insotit si de Eurasia International Film Festival.

Katalin Varga a participat in competitia internationala alaturi de alte 11 productii: Eastern Plays (R. Kamen Kalev), English Strawberries (R. Vladimir Drha), Gagma Napiri- The Other Bank (R.Georgi Ovashvilli), Ambulance (R. Goran Radovanovic), Tuta Colpa Di Guida- Freedom (R. Davide Farrario), Bumaznyj Soldat- Paper Soldier (R. Alexey German Jr.), Sicak (R. Abdullah Oguz), Operation Danube (R. Jacek Glomb), East of Me (R.Bojena Horockova), 11'e 10 Kala- 10 to 11 (R. Pelin Esmer) si Border (R. Harutyun Khachattryan).

Juriul competitiei a fost format din regizorii Krzystof Zanussi (presedinte), Karoly Makk, Canan Gerede, actrita Pelin Batu si Stephen Ashton.

Actrita Hilda Peter este obisnuita cu recompensele primite pentru rolurile sale pe scena. In 2005, a fost nominalizata pentru Cel mai bun rol secundar feminin de catre colegii sai de la Uniunea Teatrala din Romania si de catre Cercul criticilor teatrului maghiar iar in 2009 a obtinut Premiul pentru Cea mai buna interpretare la Festivalul de Film European de la Bruxelles, pentru rolul lui Katalin Varga.

Nascuta in 1978, la Sf. Gheorghe, Hilda Peter este absolventa a Universitatii de Arte din Targu Mures. Unul dintre prietenii lui Peter Strickland i-a sugerat sa o angajeze pe Hilda in rolul eroinei din filmul sau. Interpretarea ei din cadrul auditiei a fost suficienta pentru a-l convinge pe regizor: Hilda va fi Katalin.

De la lansarea filmului, Hilda Peter isi urmeaza cariera pe scena, dupa ce s-a alaturat Teatrului maghiar din Cluj Napoca.

Coproductia romano-britanica va participa in perioada urmatoare la festivalurile de film de la Sao Paolo (23 octombrie-5 noiembrie), Köln (28 octombrie-1 noiembrie) si Mumbai (29 octombrie-5 noiembrie).

De asemenea, intre 13-22 noiembrie, Katalin Varga va fi prezenta si la cea de-a 50-a editie a Festivalului International de Film de la Salonic, in sectiunea Balkan Survey.

Cel mai bun film balcanic va fi ales de publicul festivalier si va fi recompensat cu 2000 de euro.

In Romania, Katalin Varga va fi lansat pe 13 noiembrie.
  
asdasd