Noaptea Lunga a Filmelor Scurte 2011 (editia a III-a)

Joi, 9 Iunie 2011, Categoria: Festival

Noaptea Lunga a Filmelor Scurte 2011 (editia a III-a) Noaptea Lunga a Filmelor Scurte a ajuns la a 3-a editie. Cu mai multa maturitate si un concept clar definit, evenimentul ShortsUP va aduce la Bucuresti cele mai premiate scurtmetraje ale anului.

Majoritatea filmelor vor fi proiectate in premiera absoluta in Romania, caci abia au revenit de la marile competitii de film ale lumii. Castigatoarele si nominalizatele la Oscar, Berlin, BAFTA, Venetia sau Clermont-Ferrand se vor alinia la start sambata, 18 iunie, la 20.00, la Muzeul National de Arta, Palatul Parlamentului.

Rezulta emotii tari in doze mici: in reprize de maximum 20 de minute, pe ecrane se vor inghesui nelinistea, dragostea, amuzamentul, depresia fara leac, fericirea fara seaman si multe alte stari care ii vor tine pe cinefili atenti de la 8 seara la 6 dimineata. Este singura noapte in care scurtmetrajele lumii au parte de aplauzele care le lipsesc tot anul.

Filmele-vedeta vor fi introduse de actori si personalitati, iar experienta ShortsUP va fi dublata de arte conexe filmului: un concert live cu trupa Cuantune (jazz-funk), care va deschide evenimentul; o serie de proiectii spectaculoase pe cladire (mapping) semnate Videogram si Noper; expozitii de fotografie cu lucrari de Cosmin Bumbut, Cristian Crisbasan, Mihai Barbu si multi altii.

Iata programul complet al evenimentului:

20:00 Concert live Cuantune (funk - jazz) / expozitii de fotografie / proiectii pe caldire

21:30 Filme Open UP

Dorinta 14 (Wish 14) – Marea Britanie, 2009, r. Ian Barnes, 24’

Un tanar incearca cu disperare sa devina adult pana nu e prea tarziu. Nominalizat la Oscar 2011, categoria Fictiune.

Grufallo (The Grufallo) - Marea Britanie/ Germania, 2009, r. Max Lang, Jakob Schuh, 27’

Un soricel istet pleaca la o plimbare prin padure, dar da peste o suita de pradatori ingrozitori. Animatie nominalizata la Oscar.

23:00 Filme Winners UP

Cel ratacit (The Lost Thing) - Australia/Marea Britanie, 2010, r. Andrew Ruhemann, Shaun Tan, 15’

Un baiat descopera o creatura stranie pe plaja si hotaraste, in cuda tuturor, sa-i gaseasca o casa. Cel mai bun scurtmetraj animat la Oscar 2011.

Zeul iubirii (God of Love) – USA, 2010, r. Luke Matheny, 18’

Un campion la darts, indragostit pana peste urechi, afla ca toate rugaciunile i s-au indeplinit atunci cand primeste o cutie misterioasa. Marele castigator la Oscar, categoria Fictiune.

00:00 Filme Warm UP: Special Guests

Dealuri ca elefantii: 15’ - scurtmetraj creat la Scoala de Actorie de Film infiintata de Dragos Bucur, Alexandru Papadopol si Dorian Boguta.

Discovery Channel: 30’ - documentare scurte despre eroi contemporani de langa noi.

Best Of Creative Monkeys: 30’ - MO si F.O.C.A, robotii care au luat in stapanire internetul, au facut o selectie speciala de episoade pentru Noaptea Lunga a Filmelor Scurte.

1:30 Filme Cheer UP

Pescuit de noapte (Paranmanjang) - Coreea de Sud, 2011, r. Chan-kyong Park, Chan-wook Park, 30’

Un pescar devine foarte confuz atunci cand prinde ceva cu totul neasteptat. A obtinut Golden Bear la Festivalul de la Berlin.

Cerbul (The Eagleman Stag) - Marea Britanie, 2010, r. Michael Please, 9’

O comedie noir, cerebrala, despre obsesia trecerii timpului. Ce se intampla in mintea lui Peter? Cel mai bun scurtmetraj animat la BAFTA.

Confesiunea (The Confession) - Marea Britanie, 2010, r. Tanel Toom, 26’

O farsa inocenta se transforma intr-o tragedie cand Sam se pregateste de prima sa marturisire la preot. Fictiune nominalizata la Oscar.

Madagascar, Jurnal de Calatorie (Madagascar, carnet de voyage) – Franta, 2010, r. Bastien Dubois, 11’

Un tanar calatoreste in Madagascar si observa viata pe a patra insula ca marime de pe Terra. Animatie nominalizata la Oscar.

Duelul (The Crush) – Irlanda, 2010, r. Michael Creagh, 15’

Un baietel de 8 ani e atat de indragostit de profesoara sa, incat il provoaca la duel pe iubitul acesteia. Cine va scapa cu viata? Nominalizat la Oscar, categoria Fictiune.

3:00 Filme Keep UP

Na Wewe - Belgia, 2010, r. Ivan Goldschmidt, 19’

In Burundi, razboiul dintre Hutu si Tutsi se pregateste sa faca noi victime. Un baietel, muzica la casti si mult noroc. Nominalizat la Oscar, categoria Fictiune.

Lumea de afara (The external world) – Germania/Irlanda 2010, r. David O'Reilly, 15’

Un baiat invata sa cante la un instrument muzical. Nominalizat la European Film Awards din partea Festivalului de Film de la Venetia.

Acordorul (L'accordeur) – Franta, 2010, r. Olivier Treiner, 13’

Un tanar talentat pretinde ca e orb pentru a intra in intimitatea altora. In scurt timp, devine martorul unei crime ingrozitoare. Premiul publicului la cel mai prestigios festival de scurtmetraje, Clermont-Ferrand.

Cross (Cross - Country) – Ucraina, 2011, r. Maryna Vroda, 15’

La inceput, este fortat sa alerge. Apoi alearga din proprie initiativa. In cele din urma, il urmareste pe altul alergand. Laureat Palme d’Or la Cannes.

4:00 Going UP: 3 filme scurte ale aceluiasi regizor - Adrian Sitaru

Valuri - Romania, 2007, 17’ / Colivia - Romania, 2010, 17’ / Lord – Romania, 2010, 22’

5:00 Filme Wake UP

Intrebare pentru tata (Fragen an meinen Vater) – Germania, 2011, r. Konrad Mühe, 11’

Un fiu exploreaza munca tatalui sau dupa moartea parintelui. Baiatul incearca astfel sa-l cunoasca mai bine, dar unele intrebari raman fara raspuns. Mentiune speciala la Festivalul de la Berlin.

Costumul de baie 46 (Badkaje 46) – Belgia, 2010, r. Wannes Destoop, 15’

O fetita de 12 ani se simte nesigura, mai putin atunci cand innoata. Nevoia de un nou costum de baie o transforma in altcineva. A obtinut Premiul Juriului la Festivalul de la Cannes.

Pana cand raul se va inrosi (Until the river goes red) – Marea Britanie, 2010, r. Paul Wright, 28’

Chloe calatoreste cu parintii sai in cautarea unui rau mitic. Descoperim insa ca in spatele aparentelor se ascunde un adevar infiorator. Marele castigator la BAFTA.
  
asdasd