Filmul de Piatra se amana din lipsa de fonduri

Joi, 12 Noiembrie 2009, Categoria: Noutati

Filmul de Piatra se amana din lipsa de fonduri Cea de-a doua editie a Festivalului "Filmul de Piatra", care urma sa se desfasoare in perioada 6 - 10 ianuarie 2010, la Piatra Neamt, a fost amanata din lipsa de fonduri

Prima editie a festivalului Filmul de Piatra a fost organizata de o echipa foarte tanara, formata, in majoriate din studenti ai Facultatii de Film din cadrul UNATC, coordonati de regizorul Andrei Dascalescu. Festivalul a primit, la prima editie, sprijinul financiar al Consiliului Judetean Neamt si al Centrului National al Cinematografiei.

Desi festivalul a fost foarte de bine primit, atat de catre participanti, invitati si presa, cat si de catre publicul local, din cauza dificultatilor financiare, Filmul de Piatra, programat initial pentru 6 - 10 ianuarie, va fi amanat pentru o data stabilita ulterior. Consiliul Judetean Neamt si Primaria Piatra Neamt, principalii parteneri ai celei de-a doua editii, se confrunta cu dificultati materiale pana la sfarsitul anului, iar, in ceea ce priveste sprijinul Centrului National al Cinematografiei, organizatorii festivalului spera ca noul Consiliu de Administratie sa reconsidere dosarul si sa aprobe o finantare conforma calitatii proiectului pentru editia a doua.

Prima editie a festivalului a avut loc in perioada 7 - 11 ianuarie la Piatra Neamt, aducand un tip nou de manifestare culturala in regiune, dar si un concept nou in peisajul festivalier: o competitie nationala, concentrata pe tineri autori si pe descoperiri.

Din juriul competitiei au facut parte Daniel Mitulescu (producator), Matei Branea (designer), Mihai Mitrica (organizator Anim’est), Mugur Crangasu (organizator Futureshorts Romania), Ljubo Zdjelarevic (organizator One Take Zagreb) si Marija Ratkovic (organizator Four River Fest, Karlovac, Croatia).

La prima editie, festivalul a oferit, in afara competitiei, selectii ale unor festivaluri internationale (Rotterdam, IDFA Amsterdam, One Take Zagreb, Futureshorts, Filminute, Anim’est, Next), programe speciale (horror, filme de dragoste si filme pentru copii) si evenimente speciale (proiectii in doua locatii neconventionale, petreceri cu DJ, visuals, dar si concerte live si petreceri pe partia de schi si la patinoar).

Festivalul a premiat atat cel mai bun film al fiecarei categorii competitionale - fictiune, animatie, documentar, experimental -, cat si cele mai notabile performante din domeniile: scenariu, regie, imagine, montaj si sunet. A fost oferit, de asemenea, un premiu pentru "nou-venit" si un premiu al publicului, bazat pe voturi la iesirea din sala de proiectie.

In luna aprilie, organizatorii au organizat la Bucuresti un eveniment in cadrul caruia au fost proiectate filmele castigatoare, un concert live, mai multi DJ si visuals.

Andrei Dascalescu:

"E trist ca trebuie sa amanam a doua editie dupa ce succesul de anul acesta ne-a surprins chiar si pe noi, organizatorii. Mai ales ca am avut inca de la inceput un concept, acela de "festival in zapada", pentru ca la Piatra Neamt se poate schia, exista telescaun si telegondola, patinoar si alte facilitati, care i-au facut pe toti participantii sa se simta extraordinar si sa astepte cu nerabdare editia a doua. Practic, ni s-a dus vestea, si asteptam o editie a doua cu un impact si mai mare decat prima. Ca noutati, doream sa introducem o sectiune noua: videoclipul. De asemenea, am pregatit parteneriate, cum ar fi cel cu Fundatia Ratiu, prin care filmele castigatoare la Piatra Neamt sa fie proiectate la Londra, la Festivalul Filmului Romanesc, dar si altele, de pe urma carora sa beneficieze, in primul rand, tinerii autori si filmele din festival. Aveam pregatit un juriu format in principal din selectioneri ai unor festivaluri importante din strainatate, si cativa invitati de renume pentru workshop-uri.

Desi amanarea festivalului pentru primavara sau vara inseamna schimbarea unui concept, intelegem ca nu ne aflam intr-un context economic ideal, nici pentru sponsori si nici pentru autoritatile de la Piatra Neamt.

Speranta noastra este ca pana la sfarsitul anului lucrurile sa se stabilizeze si speram ca se vor gasi bani in bugetul pe anul viitor pentru acest festival care are un rol important in crearea identitatii culturale si turistice a zonei, alaturi de Festivalul de Teatru de la Piatra Neamt, pe care il sustinem si de care suntem foarte mandri.

De asemenea, avem promisiunea ca noul Consiliu de Administratie al CNC va reanaliza dosarul nostru, pentru ca dupa o prima editie de succes si cu un proiect foarte bine pus la punct pentru cea de-a doua editie, consideram ca suma oferita de CNC ar trebui sa fie corespunzatoare. Nu vreau sa arat cu degetul, dar nici sa-mi ascund dezamagirea. Sper doar ca lucrurile sa se rezolve in favoarea noastra si a celor ca noi, care fac ceea ce fac cu pasiune, convingere si, nu in ultimul rand, succes."
  
asdasd