Palmares Filmul de Piatra

Luni, 12 Ianuarie 2009, Categoria: Noutati

Palmares Filmul de Piatra Prima editie a festivalului de scurtmetraj Filmul de Piatra (7-11 ianuarie a.c.) si-a anuntat premiantii. Festivitatea a avut loc in sala neincapatoare a Teatrului Tineretului, premiile fiind inmanate de cineastul Andrei Dascalescu (directorul festivalului), de membrii juriului si de persoanele care au contribuit din plin la succesul evenimentului, inca de la prima sa editie.

Premiul pentru cel mai bun film de fictiune i-a revenit lui Andrei Dan Staruiala pentru scurtmetrajul sau de debut, "O tigara aprinsa", prezentat in premiera absoluta in cadrul festivalului de la Piatra Neamt. Premiul, oferit de HotNews si Millenium Tour, consta intr-un voucher, in valoare de 1.000 de euro, pentru o calatorie la orice festival de film din Europa. Andrei Dan Staruiala a mai castigat premiul pentu cel mai bun montaj (300 de euro), oferit de Centrul National al Cinematografiei (CNC) si de Filmlab, organizatorul festivalului.

Premiul pentru cel mai bun film documentar (500 de euro), oferit de CNC, a fost obtinut de scurtmetrajul "Milky Way" de Ivana Mladenovic, iar cel pentru cel mai bun film experimental (300 de euro) – de Punga la romani al Malinei Ionescu. Tot la categoria film experimental, Dormi!, primul scurtmetraj al Alinei Manolache (liceanca din Piatra Neamt), prezentat in premiera absoluta la Filmul de Piatra, a primit din partea juriului o mentiune speciala, in valoare de 100 de euro. Cel mai bun film de animatie a fost declarat Poveste de adormit copiii de Reka Kassay, care a primit un premiu de 500 de euro, oferit tot de CNC.

Premiul pentru cea mai buna regie (300 de euro) i-a revenit filmului "Pentru el" de Stanca Radu, iar cel pentru cea mai buna poveste (300 de euro) – lui Sincopa de Codin Sebastian Pop. Acesta din urma a primit si premiul pentru cel mai bun nou-venit (300 de euro); toate cele trei premii au fost oferite de CNC.

Liviu Leleu, operatorul filmului "Numele meu este..." de Dorin Moldoveanu, a obtinut premiul pentru cea mai buna imagine (300 de euro), oferit de CNC. Scurtmetrajul lui Dorin Moldoveanu a castigat si premiul publicului (oferit de CineMagia), fiind filmul cel mai votat de spectatorii festivalului. Dan Stefan Rucareanu, sound designer-ul scurtmetrajului "Lungul drum spre casa" de Anamaria Chioveanu, a primit premiul pentru cel mai bun sunet (300 de euro si un mini-set profesionist), oferit de CNC si de Red Line Studio.
  
asdasd