Filmul de Piatra porneste la drum

Miercuri, 7 Ianuarie 2009, Categoria: Festival



Astazi (miercuri, 7 ianuarie) incepe la Piatra Neamt prima editie a festivalului de scurtmetraj Filmul de Piatra (7-11 ianuarie a.c.). Proiectiile din cadrul evenimentului vor avea loc la Teatrul Tineretului si in locatiile partenere (Pizza & Grill 66 si Forum Shopping Center).

Competitia nationala a festivalului Filmul de Piatra include 44 de scurtmetraje (filme de fictiune si documentare, de animatie si experimentale), cu durata cuprinsa intre 1 minut si 30 de minute. Ele intra in cursa pentru cele noua premii ale evenimentului: Cel mai bun film de fictiune, Cel mai bun film documentar, Cel mai bun film de animatie sau experimental, Cea mai buna regie, Cea mai buna poveste, Cea mai buna imagine, Cel mai bun montaj, Cel mai bun sunet si Cel mai bun nou-venit. Filmul de Piatra isi propune sa descopere tineri cineasti inzestrati, care pot aduce noi succese internationale cinematografiei romanesti.

Juriul are in componenta cineasti apreciati si reprezentanti ai unor importante festivaluri internationale partenere, din Romania si din strainatate: Marija Ratkovic si Ljubo Zdjelarevic din Croatia, Matei Branea (desenator si regizor de animatie, art director & illustrator al festivalului NexT Bucuresti), Neil Coltofeanu (monteur – Fundatia Arte Vizuale – si trainer – "Let’s Go Digital!"), Mugur Robert Crangasu (reprezentant Future Shorts Romania), Alex Dragomir (sound designer & editor), Mihai Mitrica (directorul festivalului Anim’est Bucuresti) si Daniel Mitulescu (producator – Strada Film). Marija Ratkovic studiaza productie cinematografica si teatrala la Academia de Arte Dramatice din Zagreb, este membru si trainer al sectiunii "High School Video" de la Karlovac si responsabil cu relatii publice al Karlovac Film Club; a realizat mai multe filme documentare si de promovare, avand la activ premii nationale si internationale, si a fost implicata in organizarea a numeroase festivaluri si workshop-uri (Festivalul de Film de la Zagreb, Zagreb Dox, Festivalul de Film de la Motovun, Animafest Zagreb, Festivalul de Film One Take etc.), numarandu-se printre initiatorii festivalului international de film pentru liceeni Four Rivers (Karlovac). Ljubo Zdjelarevic studiaza productie la Academia de Arte Dramatice din Zagreb si este de un deceniu un apreciat si premiat realizator de filme si artist video; membru activ al Cinema Clubului de la Zagreb, este si producator al festivalului international One Take.

Filmul de Piatra mai include numeroase programe internationale (filme premiate la importante festivaluri din Romania si din alte tari: IDFA Amsterdam, Rotterdam, One Take, Four Rivers, Future Shorts, Filminute, Anim’est, Muuuvi, NexT), un "Best of" al scurtmetrajelor romanesti care s-au bucurat de succes in ultimii doi ani, o seara cu filme fantastice si horror (selectate de criticul Alex. Leo Serban din sectiunea "Umbre" a TIFF-ului clujean), trupe in concerte live si petreceri cu DJ-i si mixuri vizuale (la Pizza & Grill 66). Intrarea la proiectii este gratuita (in limita locurilor disponibile).

Deschiderea oficiala a festivalului Filmul de Piatra are loc in aceasta seara, de la ora 19:00, la Teatrul Tineretului, cu programul "Mostre de Piatra", cuprinzand o selectie de filme din programele evenimentului. Apoi, de la ora 21:00, spectatorii din Piatra Neamt vor urmari un prim grupaj de 16 scurtmetraje incluse in competitia nationala.

Festivitatea de premiere se va desfasura sambata (10 ianuarie), de la ora 20:00, iar scurtmetrajele romanesti premiate de juriul international ("Filmele de Piatra") vor putea fi vazute in aceeasi seara, precum si duminica (11 ianuarie), de la ora 16:30.

Filmul de Piatra este organizat de Filmlab si Consiliul Judetean Neamt. Evenimentul este sprijinit de Centrul National al Cinematografiei, Teatrul Tineretului Piatra Neamt. Pizza & Grill 66 Piatra Neamt, Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Ambasada Frantei in Romania. Partenerii media ai festivalului sunt: Cotidianul, Observator Cultural, TVR Cultural, Radio Romania Cultural, Radio Iasi, HotNews, CineMagia si Alternativ.
  
asdasd