Filmul de Piatra - Editia 2.5

Joi, 25 August 2011, Categoria: Festival

Filmul de Piatra - Editia 2.5 Ideea festivalul Filmul de Piatra s-a nascut in 2008, atunci cand regizorul pietrean Andrei Dascalescu (autor al documentarului Constantin si Elena, selectionat in peste 40 de festivaluri internationale si difuzat de televiziuni in 13 tari) i-a propus primarului Gheorghe Stefan (alias Pinalty) organizarea unui festival de film la Piatra Neamt.

Inca de la prima editie, Filmul de Piatra s-a pozitionat clar in peisajul festivalier autohton ca un festival al tinerilor, cu o competitie nationala de scurt-metraj, dar cu juriu si programe internationale. Astfel, organizatorii au incercat - si reusit - sa lanseze cateva nume si sa aduca creatiile tinerilor cineasti romani in atentia festivalurilor internationale.

In ciuda succesului inregistrat cu editia de debut, in ianuarie 2010 nu s-au gasit bani suficienti pentru un nou eveniment de aceeasi anvergura. Astfel s-a nascut editia "cu virgula". Andrei Dascalescu:

"Am transformat o problema (lipsa de buget) in concept (edtia unu-virgula-cinci), o editie restransa, in aer liber, fara competitie. Cu idei si ajutor de la parteneri, evenimentul a luat amploare si am sfarsit prin a depasi din nou asteptarile tuturor, in special in ceea ce priveste participarea si implicarea publicului"

In ianuarie 2011 Filmul de Piatra a ajuns la editia a doua, marcata de cateva evenimente inedite precum intalnirea cu alpinistul pietrean Ticu Lacatusu, aplaudat minute in sir de o sala arhiplina ridicata in picioare. Remarcabil a fost, de asemenea, numarul mare de filme inscrise la preselectie: 204.

Si, pentru ca editia "cu virgula", restransa, de anul trecut a avut un foarte mare succes, organizatorii au hotarat organizarea unei editii "2.5" pe 2, 3 si 4 septembrie.

Editia "2.5" a festivalului Filmul de Piatra aduce publicului nemtean cateva filme de lung-metraj, precum si concerte si concepte inedite.

Printre filme, se remarca o proiectie in avanpremiera a celui mai proaspat premiat film romanesc, Din dragoste cu cele mai bune intentii in regia lui Adrian Sitaru. Filmul a fost premiat in urma cu o saptamana cu premiul de regie si cel pentru interpretare masculina (Bogdan Dumitrache) la festivalul de film de la Locarno si nu a avut inca nici o proiectie in Romania, unde va fi lansat la toamna. Din distributia filmului face parte si Alina Grigore, tanara actrita din Piatra Neamt.

In program se mai regasesc doua dintre cele mai premiate filme romanesti din ultimul an: Periferic, debutul in lung-metraj al regizorului Bogdan George Apetri, nascut in Piatra Neamt, si Morgen, regizat de Marian Crisan, propunerea Romaniei pentru Premiile Oscar din 2012.

Publicul va mai putea urmari doua documentare romanesti: Constantin si Elena (regizat de Andrei Dascalescu) si The Shukar Collective Project, un documentar produs de HBO si regizat de Matei-Alexandru Mocanu despre fuziunea dintre muzica tiganeasca traditionala si cea electronica.

La capitolul filme straine, Filmul de Piatra si Independenta Film au lasat fanii de pe Facebook ai festivalului sa aleaga doua titluri, acestea fiind De partea cealalta al lui Fatih Akin si Nepretuit al lui Pierre Salvadori, cu Audrey Tautou.

Ultima mare surpriza din programul de filme este O zi din viata (Life in a Day), un experiment inedit marca Ridley Scott, bazat pe materiale video filmate de oameni din toata lumea, in aceeasi zi: 24 iulie 2010. Filmul este oferit de Transilvania Film, si va putea fi urmarit la Piatra Neamt la numai o luna dupa premiera mondiala.

Pe langa filme, cele trei zile de festival vor aduce pietrenilor mai multe surprize: un concert Robin and the Backstabbers, o petrecere cu Matze, un concert folk, conceptul Art in Motion - un autocar cu etaj transformat in cafenea culturala, unde se vor organiza tot felul de evenimente pe parcursul zilei si echipa Allkimik, care va realiza, in cele trei zile de festival, fotografii pe sticla, printr-o tehnica similara celei din secolul XIX. Fotografiile vor fi expuse pana in ultima zi in cafeneaua festivalului.

Festivalul se va desfasura in doua locatii principale: in curtea Colegiului National Calistrat Hogas, unde va fi instalata cafeneaua mobila si unde vor avea loc proiectiile si evenimentele in serile de vineri si sambata, si pe varful muntelui Cozla, unde va avea loc concertul "Folk la apus" si proiectia filmelor de duminica seara. Plimbarea cu telegondola va fi gratuita duminica de la ora 19:00 pana dupa proiectii.
  
asdasd