DIVAN FILM FESTIVAL - editia a IV-a

Vineri, 9 August 2013, Categoria: Festival

DIVAN FILM FESTIVAL - editia a IV-a Fundatia pentru poezie “Mircea Dinescu”, sustinuta de Viasat Romania (Canalul de filme TV 1000), anunta cea de-a patra editie a Divan Film Festival, dedicata comediei balcanice.

Asadar, in perioada 26 august – 1 septembrie, la cea de-a patra intalnire de pe malul Dunari, “degustatorii de Film si Arta culinara” vor putea vedea la Cetate filmele unor importanti regizori din Serbia, Grecia, Albania, Bulgaria, Turcia, Croatia, Slovenia, Macedonia si Kosovo, care provoaca risul spectatorilor prin cele mai diferite forme de umor: mostenirea lui Nastratin Hogea si Pacala (Petar cel Istet la bulgari si macedoneni), dusa la absurd, ironie delicata sau autoironie lucida, satira sociala detasata sau virata in culori intunecate.

„In plus, umorul negru a devenit o marca balcanica, care inseamna, de fapt, acea capacitate de a rade in momente tragice chiar si de cele mai serioase lucruri, ceea ce i-a facut pe localnici sa strabata mai usor o istorie daca nu vitrega, macar foarte dramatica, inclusiv in ultimii ani”, spune Marian Tutui, directorul artistic al festivalului.

Selectia filmelor invitate sa reprezinte “comedia balcanica” va cuprinde cateva dintre peliculele reprezentative ale genului, precum “Cine canta acolo? / Ko to tamo peva” (1980, regia Slobodan Sijan), votat de catre Academia iugoslava de film, in 1996, ca cel mai bun film iugoslav din toate timpurile, dar si cateva comedii balcanice practic necunoscute publicului romanesc, precum coproductia Slovenia – Croatia premiata la San Sebastian si Toronto, „De la un mormant la altul/ Odgrobadogroba”.

Comediile recente, pe care le puteti viziona doar la Divan, detin recordurile de box-office pentru ultimii ani in Albania, Slovenia, Bulgaria si Croatia.

Din 2012, odata cu festivalul filmului si gastronomiei balcanice Fundatia pentru poezie ”Mircea Dinescu” organizeaza si un simpozion international dedicat filmului balcanic, un fenomen transnational despre care specialistii discuta inca din anii `80 – perioada marilor succese internationale ale unor cineasti precum Emir Kusturica si Theo Anghelopoulos. Anul acesta, simpozionul va fi dedicat, de asemenea, comediei balcanice si va avea oaspeti din Grecia, Serbia, Bulgaria, Croatia, Marea Britanie si Albania.

Asa cum deja v-ati obisnuit, nu vor lipsi concertele, spectacolele culinare, expozitiile si invitatii de seama.

Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara are loc in fiecare an, la sfarsitul lunii august, in localitatea Cetate din judetul Dolj. Divan Film Festival este prezentat de Canalul de filme TV 1000, finantat de Central National al Cinematografiei si sustinut de Institutul Cultural Roman.
  
asdasd