Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara (a VI-a editie)

Marti, 18 August 2015, Categoria: Festival

Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara (a VI-a editie) Cea de-a sasea editie a Divanului Degustatorilor de Film si Arta Culinara va avea loc in perioada 21 – 30 august si va fi dedicata temei “Drumuri si raspantii”

Festivalul va incepe cu doua seri de proiectii extraordinare in aer liber in Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat, si va continua din 23 august in Portul Cultural Cetate (judetul Dolj) cu proiectii de film si demonstratii culinare.

Dedicat filmului balcanic, festivalul va urmari in acest an tema “Drumuri si raspantii”, tema altminteri prezenta chiar si in primele epopei din istoria omenirii. Ghilgames pleaca la drum pe celalalt taram, iar argonautii si Ulise strabat marile. Capatul calatoriei poate insemna atingerea scopului sau proba maturitatii. Raspantiile constituie nu numai ezitari si alternative, ci veritabile momente de cumpana in care eroii trebuie sa decida asupra propriului destin.

Despre tema celei de-a sasea editii, Marian Tutui, directorul artistic al Divan Film Festival, a spus: “Adesea eroul nu poate sta intr-un singur loc deopotriva pentru ca este prigonit dar si pentru a putea sa se puna in slujba a cat mai multi oameni. Pacala si Nastratin Hogea calatoresc facand dreptate si uimindu-si semenii cu istetimea lor, haiducii sunt intr-o perpetua goana deopotriva pentru a fugi de potere dar si pentru a indrepta abuzurile. Chiar si afirmarea internationala a filmului romanesc cu asa-numitul Nou Val al cinematografului romanesc incepe cu un road movie, Marfa si banii (2001), al lui Cristi Puiu.”

Timp de 10 zile in cadrul festivalului vor rula lungmetraje si scurtmetraje balcanice, vor avea loc concerte, precum si deja traditionalul simpozion stiintific, care va avea ca invitati critici de film, profesori univesitari si specialisti din domeniul filmului din Croatia, Grecia, Romania si Serbia.

Ca in fiecare an, festivalul este deschis tuturor iubitorilor de cinema si bucatarie balcanica, accesul la filme si demonstratiile culinare fiind liber.

Pe timpul desfasurarii festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuita si se va face in limita locurilor disponibile.

Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara este un eveniment anual, organizat de Fundatia pentru Poezie “Mircea Dinescu” in colaborare cu Primaria Municipiului Craiova si Asociatia „Craiova Capitala Europeana 2021”, cu sprijinul CNC si ICR.
  
asdasd