Comedia Habemus Papam deschide Les Films de Cannes à Bucarest

Miercuri, 12 Octombrie 2011, Categoria: Noutati

Comedia Habemus Papam deschide Les Films de Cannes à Bucarest Habemus Papam, in regia lui Nanni Moretti, povestea unui cardinal care sufera un atac de panica dupa ce este ales Papa, deschide evenimentul Les Films de Cannes à Bucarest vineri, 14 octombrie, de la 20.30, la Cinema Studio. Proiectata pentru prima data in Romania, comedia cineastului italian premiat cu Palme d’Or pentru filmul Camera fiului (2001) a rulat anul acesta in competitia Festivalului de la Cannes.

"Este o poveste inventata: filmul meu este despre Vaticanul meu, despre Conclavul meu, despre cardinalii mei", spunea Nanni Moretti la Cannes, precizand ca filmul respecta etapele procesului alegerii Papei, insa constructia din jurul lor e fictiune. In rolul principal, spectatorii il vor vedea pe celebrul actor Michel Piccoli (85 de ani), cunoscut din filme ca Dispretul, Farmecul discret al burgheziei sau Marea crapelnita. Regizorul are si el un rol in film, cel al psihanalistului adus special la Vatican pentru a trata angoasa noului Papa.

Editia a doua a Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc intre 14 si 20 octombrie, la Cinema Studio si Noul Cinematograf al Regizorului Roman. Biletele pot fi achizitionate in avans incepand de luni, 10 octombrie, de la casa de bilete a Cinema Studio.

Direct de la Cannes vine si Michael, in regia lui Markus Schleinzer, unul dintre cele mai controversate filme din competitia de anul acesta a Cannes-ului, Michael abordeaza un subiect incomod: pedofilia. Personajul central este un barbat de 35 de ani care pare sa duca o viata absolut normala, dar care tine captiv in subsolul casei sale un baietel de 10 ani. Filmul austriac va rula in premiera in Romania.

Les Films de Cannes à Bucarest il aduce in atentia cinefililor pe unul dintre cei mai profunzi si interesanti autori din cinema-ul contemporan Bruno Dumont. Patru dintre filmele sale, multi-premiate in festivaluri, vor putea fi vizionate la Cinema Studio si Noul Cinematograf al Regizorului Roman, inclusiv cel mai recent dintre ele, Hors Satan, selectionat in Un Certain Regard la Cannes 2011. Celelalte trei titluri sunt la La vie de Jésus (Mentiune speciala Camera d’Or, Cannes 1997), L’Humanité (Marele Premiu al juriului, Premiul de interpretare feminina ex aequo, Premiul de interpretare masculina – Cannes 1999) si Flandres (Marele Premiu al juriului, Cannes 2006). Bruno Dumont nu scrie scenarii, ci micro-romane pe care le transforma in filme, iar actorii sai sunt, cei mai multi, neprofesionisti. Realiste, profunde, incomode si socante uneori, fimele sale abordeaza problematica raului, a naturii umane.

Hors Satan (2011) este povestea unui cuplu care duce o viata bizara, la marginea unui oras. Cei doi se roaga, mediteaza, fac ritualuri ciudate pe marginea unui iaz. Cand un cuplu este omorat in apropiere, politia incepe o investigatie, insa cei doi raman complet detasati, in lumea lor.

Incepand de vineri, cateva dintre filmele apreciate sau premiate la recent incheiata editie a Cannes-ului vor rula in premiera la Bucuresti. Printre acestea, La piel que habito, in regia lui Pedro Almodovar, Route Irish, al lui Ken Loach (ambele distribuite in Romania de Independenta Film), Le Havre, de Aki Kaurismäki (premiul FIPRESCI la Cannes 2011), Elena, de Andrei Zviaghintev, recompensat cu Premiul special al juriului sectiunii Un Certain Regard, Arirang, de Kim Ki-duk (Marele Premiu Un Certain Regard) sau laureatul cu Palme d’Or, The Tree of Life, in regia lui Terrence Malick.

La 35 de ani de la premiera lui Taxi Driver, laureat cu Palme d’Or in 1976, filmul-cult al lui Martin Scorsese va avea prima proiectie oficiala in Romania, in versiune restaurata.

Totodata, la 10 ani de cand Marfa si banii, in regia lui Cristi Puiu, a dat startul prezentelor la Festivalul de la Cannes a unei noi generatii de cineasti, Les Films de Cannes à Bucarest ii celebreaza pe regizorii romani ai ultimului deceniu. Sub titulatura De la film de scoala, la film de Cannes, spectatorii sunt invitati sa (re)vada filmele lui Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Nemescu, Catalin Mitulescu, Radu Muntean, Andrei Ujica si sa participe la discutii cu ocazia proiectiilor.
  
asdasd