Au inceput filmarile la pelicula Ursul, scrisa si regizata de Dan Chisu

Marti, 4 August 2009, Categoria: Noutati

Au inceput filmarile la pelicula Ursul, scrisa si regizata de Dan Chisu Ieri, 3 august, au inceput filmarile la filmul de lungmetraj Ursul, scris si regizat de Dan Chisu, produs de catre Libra Film.

Ursul a castigat in 2008 finantare la concursul de scenarii organizat de Centrul National al Cinematografiei si face parte din portofoliul de proiecte al casei de productie Libra Film finantate prin programul MEDIA al Uniunii Europene. Scenariul a fost apreciat si la nivel international, castigand in 2008 premiul "The Best Pitch Award" al sectiunii "Connecting Cottbus" din cadrul celei de-a 18-a editii a Festivalului International de Film de la Cottbus, Germania.

Filmarile au inceput luni, 3 august, in Bucuresti, urmand ca pe parcursul celor 24 de zile de filmare programate, echipa de productie sa ajunga si la Snagov, Adunatii Copaceni si in satul Picle din judetul Buzau. Din distributia filmului fac parte actori romani de renume precum Mihai Constantin, Magda Catone, Claudiu Bleont, Serban Pavlu si Gabriel Spahiu. Andreea Gramosteanu, binecunoscuta publicului larg pentru aparitiile din serialul Mondenii, va intregi distributia filmului, interpretand rolul Simonei, sotia personajului principal, interpretat de Serban Pavlu.

Director de imagine este Vivi Dragan Vasile, binecunoscut in lumea cinematografica pentru realizari remarcabile in cariera, precum filmele Morometii, Occident, Filantropica, Nunta muta si Cealalta Irina, ultimul si cel mai recent fiind premiat la Festivalul International de Film Transilvania din acest an, in cadrul Zilelor Filmului Romanesc.

Filmul este un road-movie iar scenariul se petrece in Romania anului 1990. Noul director al Circului de Stat incearca sa rezolve problemele financiare ale institutiei vanzand singurul urs, batran si aflat pe moarte, unui vanator german. Planul lui insa esueaza si artistii circului i se impotrivesc urmarindu-l pana in munti, unde urma sa aiba loc tranzactia.

"Este o comedie dulce-amara despre o etapa din viata noastra cand, imediat dupa Revolutie, nu ne cunosteam adevarata lista de prioritati si eram inca dominati de sentimentalism. Nu stiam cum sa ne gestionam libertatea proaspat cistigata si mai toate deciziile se luau emotional." (Dan Chisu)

Bugetul filmului este de aprox. 550.000 Euro, din care sprijinul financiar primit din partea CNC este de 990.000 lei.

In urma cu 3 saptamini, productia filmului era in pericol de a fi oprita datorita imposibilitatii de a filma secventele cele mai importante din film in incinta Circului Globus. Pretentiile financiare ale conducerii Circului pentru desfasurarea celor cateva zile de filmare in diferite spatii din incintele Circului, precum si pentru aparitia in anumite secvente a unor performeri aflati sub contract cu Circul Globus, s-au ridicat la aprox. 10.000 Euro pe zi, tarif comparabil cu plata unei zile de filmare la Palatul Parlamentului sau Castelul Peles. Onorariile solicitate pentru un artist (fie el echilibrist sau jongler) sau un dresor de ponei ori porumbei erau cifrate la aprox. 600 Eu/zi, in conditiile in care actori importanti ai scenei si filmului romanesc apar des in filme romanesti cu bugete mici pentru onorarii de aprox. 300-400 Eu/ziua de filmare.

Dupa o analiza serioasa in care s-au luat in calcul si solutiile de a filma in Bulgaria sau Ungaria, s-a optat pentru amenajarea unui decor similar Circului anilor 1990 in zona platourilor de filmare Castel Film de la Snagov.

Productia filmului doreste sa "multumeasca" public unei institutii de cultura aflata in subordinea Primariei Capitalei pentru modul in care intelege sa sprijine filmul romanesc, aflat, nu-i asa, intr-un moment de stabilitate financiara exceptionala... ?

Legea cinematografiei aflata in vigoare (OG 39/2005, cu toate modificarile ulterioare) prevede (degeaba) la Art. 59 urmatoarele:

(2) In cazul filmelor romanesti sau realizate cu participare romaneasca, autoritatile administratiei publice locale acorda scutiri pentru diverse activitati din domeniul cinematografiei, pentru desfasurarea filmarilor, precum si pentru plata locatiilor de filmare, cu exceptia cladirilor aflate in proprietatea sau in administrarea lor.

(3) In sensul prevederilor alin. (2), autoritatile publice locale pot acorda scutiri si/sau facilitati pentru desfasurarea filmarilor in interiorul cladirilor aflate in proprietatea sau in administrarea lor.

Filmul Ursul va fi distribuit pe ecranele din Romania in vara anului viitor.
  
asdasd