26 de filme de scurt si mediu metraj lupta pentru Trofeul NexT

Vineri, 2 Aprilie 2010, Categoria: Noutati

26 de filme de scurt si mediu metraj lupta pentru Trofeul NexT Competitia Festivalului International de Film NexT arata in acest an mai puternica decat niciodata. Dintre cele 950 de scurt si mediu metraje inscrise pentru selectie, directorul artistic Andrei Gorzo a ales, dupa trei luni de vizionari, 26 de titluri "cu personalitate", provenind din 19 tari de pe cinci continente.

Nici in acest an, din competitia NexT nu puteau lipsi scurt metrajele multipremiate: fie ca este vorba despre Diploma (r. Yaelle Kayam, Israel, 2009), premiat in sectiunea Cinéfondation a Festivalului de la Cannes; How I Met Your Father (r. Alex Montoya, Spania, 2008), castigator al trofeului pentru scurt metraj la Sundance sau Derby (Romania, 2010), scurt metrajul lui Paul Negoescu selectionat in competitia Festivalului de la Berlin si proiectat in premiera in Romania la NexT.

"Imi place sa cred ca selectia asta provoaca si stimuleaza spectatorul" declara Andrei Gorzo, multumit de diversitatea filmelor selectionate. "Sunt unele filme care vor fi mai mult sau mai putin irezistibile. Sunt unele filme care vor placea cam tuturor" continua criticul de film, oferind ca exemplu scurt metrajul nominalizat la Premiul Goya, The One in Charge (r. Sergio Barrejon, Spania, 2008). Printre cele 26 de titluri se numara, insa, si filme radicale, provocatoare atat prin subiectele lor, cat si prin maniera in care sunt realizate, scurt si mediu metraje dintre cele care au tinut in fiecare an in corzi publicul NexT. Andrei Gorzo spune ca acestea sunt Run.Out. (r. Nadia Migdal, Elvetia, 2009), Français (r. Nawapol Thamrongrattanarit, Thailanda, 2009), Elephant Skin (r. Severin Fiala, Ulrike Putzer, Austria, 2009), With a Little Patience (r. Laszlo Nemes, Ungaria, 2007).

Favoritele lui Andrei Gorzo din acest an sunt Weaknesses (r. Nicolas Giraud, Franta, 2009), film pe care i-ar placea sa il vada in palmaresul festivalului. "Filmul prezinta un moment, nici macar o poveste, o conversatie dintre doi oameni, urmata de un preludiu si de o scena de sex. Totul in 30 de minute. Un film foarte frumos", declara Andrei despre scurt metrajul francez. Un alt film pe care directorul artistic l-ar vedea intr-un palmares personal al festivalului este Way Up North (r. Levi A. Taylor, SUA, 2008), despre care declara ca "e spectaculos vizual, e regizat intr-un stil exhibitionist, fiecare imagine e o hiperbola". Filmul maghiar The History of Aviation (r. Balint Kenyeres, Ungaria, 2009), o pelicula "belle époque, plasata undeva la inceput de secol 20, cu grupuri de oameni eleganti, cu umbrelute si bastoane, adunati pentru un picnic pe o plaja, ca in tablourile impresioniste", reprezinta un tip de film foarte rar intalnit in scurt metraj – un film de epoca in cadre lungi, fluide, in care camera aluneca usor printre personaje si elemente din natura – si, totodata, o alta recomandare a directorului artistic Andrei Gorzo.

Juriul care va stabili castigatorii celei de-a patra editii a Festivalului International de Film NexT este alcatuit din producatorul, scenaristul si actorul american Jim Stark (printre altele, colaborator apropiat al lui Jim Jarmusch, pe care l-a ajutat sa produca pelicule-cult precum Stranger than Paradise, Down by Law sau Coffee and Cigarettes); programmer-ul german Bettina Schwarz (responsabila cu sectiunea de scurt metraj si cu programele de training ale Academiei Europene de Film); criticul francez Matthieu Darras (fondator al retelei europene de tineri entuziasti ai cinema-ului, NISI MASA, fost selectioner al sectiunii Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes si actualmente director artistic al Festivalului International de Film de la Bratislava); regizorul israelian Elad Keidan (castigator cu Imn / Anthem al trofeului NexT in 2009, precum si al multor altor premii importante in lumea intreaga); operatorul si producatorul roman Liviu Marghidan (directorul de imagine al filmelor lui Cristian Nemescu si Andrei Toncu – California Dreamin', Marilena de la P7, Poveste la Scara C).


  
asdasd