Bunul, raul si uratul in cinema

Vineri, 10 Aprilie 2009, Categoria: Noutati

Bunul, raul si uratul in cinema Editura Polirom va invita vineri, 10 aprilie, ora 18.00, la lansarea volumului "Bunul, raul si uritul in cinema" de Andrei Gorzo, unul dintre cele doua volume care lanseaza colectia CINEMA.

Evenimentul va avea loc la Libraria Carturesti Verona din Bucuresti. Prezinta cartea, alaturi de autor, Mihai Iovanel si Razvan Penescu.

Andrei Gorzo debuteaza editorial cu acest volum si ofera cititorilor comentarii pe marginea celor mai importante filme care au rulat in ultimii ani pe marile ecrane din Romania.

"Cum functioneaza filmele? Daca le vezi asa cum trebuie – adica la cinema, fara intreruperi – filmele ti se intimpla. Intamplarile din ele raman intiparite in programul zilei tale, undeva intre celelalte intimplari pe care le-ai trait si cele pe care le vei visa la noapte. Nici cartile (care necesita operatia de transformare a cuvintelor in imagini si intamplari), nici teatrul (unde ti-e mai greu sa pierzi constiinta civilizatoare a faptului ca urmaresti un joc), nici muzica pop (extrem de puternica, dar fara bonusul acela al puterii continute in fapte, intamplari si personaje; si apoi, filmele contin si muzica), nici macar evenimentele sportive (din nou, elementul acela de joc, care nu dispare cu totul, oricit de mare ar fi investitia ta emotionala) nu ti se intimpla in felul asta, la intensitatea asta. Poate ca si de-aici vine vorba ca oricine e critic de film: cine sa stie mai bine ca tine ce ti s-a intimplat?" (Andrei Gorzo)

Andrei Gorzo este critic de film si traducator. Are rubrici permanente in Dilema Veche si 24 fun. A publicat articole si eseuri in Lettre internationale, Academia Catavencu, Observator cultural, Esquire etc. Este asistent universitar, doctorand la Facultatea de Film din cadrul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, selectioner al Festivalului International de scurt si mediu metraj NexT. Modereaza intilnirile lunare ale cineclubului NexT.