Festivalul NexT a ajuns la cea de-a patra editie

Luni, 8 Februarie 2010, Categoria: Noutati

Festivalul NexT a ajuns la cea de-a patra editie Pregatirile pentru Festivalul de Film NexT sunt in plina desfasurare, doar doua luni si jumatate despartind publicul de cel mai asteptat eveniment de scurt metraj din Romania. NexT 2010 se va desfasura in perioada 13-18 aprilie si va da intalnire cinefililor in cele doua locatii deja traditionale – Cinema Scala si Cinema Eforie – carora li se va adauga o a treia, ce urmeaza sa fie dezvaluita publicului in luna martie.

Competitia NexT va include si anul acesta maxim 30 de titluri, selectionate de criticul de film Andrei Gorzo din cele peste 900 inscrise. Filmele din competitie vor concura pentru Trofeul NexT, Premiul Cristian Nemescu pentru cea mai buna regie, Premiul Andrei Toncu pentru cea mai buna coloana sonora (toate trei oferite de Institutul Cultural Roman), Premiul pentru cel mai bun film romanesc (oferit de Abis Studio) si Premiul publicului. Realizatorii filmelor din competitie vor fi prezenti la Bucuresti, pentru intalnirea cu spectatorii NexT.

Pentru ca, in fiecare editie, NexT isi propune sa aduca programe noi si sa isi surprinda si rasfete publicul, anul acesta organizatorii mizeaza pe cateva sectiuni nou-noute in afara competitiei.

In 2010, Academia Europeana de Film este partener oficial al Festivalului NexT si prezinta, in premiera in Romania, programul Short Matters, alcatuit din cele 13 scurt metraje ce au castigat Premiul UIP in 2009, obtinand astfel o nominalizare la Oscarurile europene. Printre ele se numara si coproductia germano-romana Renovare (regia Paul Negoescu), iar piesa de rezistenta a programului va fi chiar castigatorul Premiului Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun scurt metraj, fermecatorul film polonez Poste restante (r. Marcel Lozinski).

NexT Kids – incepand de anul acesta, NexT ii asteapta in sala de cinema si pe cei mici; fara sa fie alcatuit in exclusivitate din filme de animatie, ci si din scurt metraje “clasice”, cu actori, programul NexT Kids propune un amalgam de povesti surprinzatoare, personaje fascinante si subiecte care amuza, pun pe ganduri si trezesc pofta de filme a foarte tinerei generatii de spectatori NexT. O experienta NexT dedicata copiilor si parintilor, care va fi “impachetata” cu o multime de surprize pentru micii spectatori.

Si ei au fost NexT Generation – daca pana anul trecut aceasta sectiune a prezentat filme de scurt metraj ale regizorilor romani deja consacrati (printre care Nae Caranfil, Radu Muntean, Corneliu Porumboiu sau Cristian Mungiu), din 2010 sectiunea isi schimba continutul si va prezenta filme de lung metraj realizate recent de tinerii cineasti aflati in competitia NexT in anii precedenti.

Pe langa acestea, Festivalul de Film NexT isi mentine programele traditionale: Cristi & Otto – o sectiune-cheie a festivalului creat in memoria lui Cristian Nemescu si a lui Andrei Toncu, in cadrul careia sunt proiectate filmele realizate de cei doi de-a lungul anilor de studentie si dupa terminarea lor; Semaine de la critique – program ce prezinta scurt metrajele aflate in competitia celebrei sectiuni a Festivalului de Film de la Cannes; Festival Friends / Prietenii festivalului – un program de filme de scurt metraj realizate de cineasti apropiati Societatii Culturale NexT; Countries in Focus – program ce prezinta scurt metraje recente produse in diverse cinematografii, anul acesta accentul cazand pe Marea Britanie si Polonia; Festival Cities – aceasta sectiune este dedicata unor festivaluri de scurt metraj importante din lume, iar anul acesta publicul NexT va putea urmari cele mai bune titluri prezentate in ultimii doi ani la Oberhausen Film Festival (Germania) si Vila do Conde Film Festival (Portugalia).

Pentru acea categorie de public cinefil interesat de intalnirile cu profesionisti ai domeniului, cat si pentru cei care isi doresc sa cunoasca oameni importanti ai cinematografiei autohtone si internationale, NexT continua seria Seminariilor dedicate regiei de film, sound design-ului, scenaristicii si productiei de film. In 2007, publicul NexT s-a intalnit cu celebrul sound-designer Walter Murch (triplu castigator al Premiului Oscar), in 2008, regizorul Cristian Mungiu a sustinut un masterclass de regie plecand de la realizarea filmului castigator al Palme d’Or-ului, 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, in acelasi an agentul celebrilor frati Joel si Ethan Cohen, David Flynn, a dezvaluit cateva din secretele unei meserii-cheie a industriei, cea de talent agent, iar anul trecut producatorul si co-directorul Festivalului de Film de la Telluride, Tom Luddy, a cucerit publicul cu exemple multiple din cariera sa de producator si om de festival cu experienta.

Si in 2010, la fel ca la editiile precedente ale festivalului, seminariile vor avea ca invitati personalitati marcante ale domeniului, numele lor urmand sa fie anuntate la inceputul lunii aprilie.
  
asdasd