The Twilight Saga: Eclipse

Luni, 5 Iulie 2010, Categoria: Cronica de film

The Twilight Saga: Eclipse "Unii spun ca lumea va sfarsi in foc,/ Altii ca-n gheata" declama Bella in mjilocul unei pajisti brazdate de flori (acolo unde isi face lectiile de engleza impreuna cu Edward, printre saruturi caste), expunand astfel pe scurt subiectul principal al celui de-al treilea episod din seria "Twilight: dilema alegerii intre cei doi barbati fatali din viata ei - Edward cel cu pielea de gheata (Robert Pattinson) si Jacob, cel atat de fierbinte incat hainele ii sunt mai mereu de prisos (Taylor Lautner). De unul o leaga o pasiune ce depaseste granitele timpului, langa celalalt chimia ii accelereaza pulsul; primul ii poate oferi o eternitate de iubire inghetata, al doilea e intruchiparea vietii insasi pulsand fierbinte intr-un trup tanar si viu. Si, ca lucrurile sa fie ceva mai complicate, pe urmele Bellei porneste o armata de vampiri nou-nascuti, condusi de Riley (Xavier Samuel) si dirijati din umbra de Victoria (Bryce Dallas Howard), cea care vrea sa-si razbune iubitul ucis, nimicind familia Cullen. Nou-nascuti monstruosi, innebuniti de sete, care fac ravagii pe strazile din Seattle, atragand atentia familiei Volturi. Si amintindu-i Bellei (Kristen Stewart) de legamantul facut in fata lor.

"Schimba-ma!" ii cere ea atunci lui Edward, transforma-ma din fata in femeie, din adolescenta stangace in tanara nemuritoare. "Fii sotia mea!" ii replica junele vampir galant, care insista sa respecte eticheta din tineretile sale, cand fetele erau curtate indelung, cu maximum de politete, si lucrul cel mai indraznet la care putea spera un barbat era sarutul mainii inmanusate pana la cot. "Lasa-l pe el, ia-ma pe mine!" intervine Jacob, cu muschii zvacnind pe abdomen, spre exasperarea rivalului sau. Si tot asa.

Din fericire episodul "Eclipsei" a venit cu un regizor nou (David Slade, pe care il stiti probabil din "Hard Candy") si un suflu puternic de aer proaspat: dialogul e alert si presarat de ironii ("N-are si el un tricou?" bombane Edward nemultumit de exhibitionismul lui Jacob; "Recunoaste, sunt mai fierbinte decat tine!" i-o tranteste Jacob ceva mai tarziu, cu un ranjet incantat), actorii sunt mai relaxati, personajele capata nitica istorie in flashbackuri (povestea transformarii unor membri din familia Cullen, legenda tribului de varcolaci) si filmul pare mai inchegat decat episoadele precedente. Dincolo de supranatural, problemele Bellei sunt unele in care se vor recunoaste majoritatea adolescentelor - pe cine iubesc cu-adevarat si cat sunt dispuse sa sacrifice pentru asta - dar tonul nu mai e cel didacticist-intepat din "New Moon", desi castitatea ramane la ordinea zilei. Nici umorul nu mai e involuntar, ci asumat pe deplin, iar soundtrack-ul e grozav, ca-ntotdeauna (Florence & The Machine, Muse, Fanfarlo, Sia, Vampire Weekend..). Rezultatul? O portie buna de entertainment. Surpriza placuta a acestei veri.

[Adela Marcov]



  
asdasd