Romania sub lupa: 20 de ani de documentar la Astra Film Sibiu

Luni, 7 Octombrie 2013, Categoria: Festival

Romania sub lupa: 20 de ani de documentar la Astra Film Sibiu Editia aniversara de 20 de ani a Astra Film Festival se anunta a fi una speciala, programul evenimentului contine filme din peste 70 de tari, premiere internationale, programul Astra Film Junior dedicat copiilor si adolescentilor, filme care aduc in prim plan teme actuale controversate si conferinte care aduna profesionistii de cinema din Romania si toata lumea.

Romania sub lupa

Dupa 20 de ani in care a promovat documentarul ca gen al cinematografiei in Romania si documentarul romanesc in tara si in strainatate, Astra Film va gazdui la Sibiu o serie de dezbateri si intalniri in cadrul editiei aniversare Astra Film Festival.

“Sarbatorim prin munca, a venit timpul ca odata cu majoratul festivalului sa se adune breasla documentaristilor romani si a celor care au urmarit evolutia acestui gen in Romania, si sa vedem ce a reusit sa faca acest gen de film in aceste vremuri tulburi. Ce fel de Romanie se contureaza prin sutele de filme produse in aceasta perioada? Care este mediul televiziunii factuale in tara? In ce fel de cursuri si scoli se invata meseria de documentarist? Cine se ocupa cu promovarea, arhivarea lor?”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator AFF.

Conferinta Romania sub lupa incepe joi, 17 octombrie 2013 in cadrul unei mese rotunde - 20 de ani de film documentar si documente vizuale. Laurentiu Damian, Bjorn Reinhart, Dan Nutu, si Dumitru Budrala vor prezenta modalitati de colectare, arhivare, pulicare si de formare in film documentar in Romania. Vineri, 18 octombrie conferinta Romania sub lupa va chestiona documentarul romanesc din ultimii 20 de ani in viziunea autorilor Remus Gabriel Anghel, Iulia Hossu, Marius Lazar, Andra Matzal, Vintila Mihailescu, Raluca Nagy, Zsuzsa Plainer, Adina Popescu, Andrei Rus, Eliza Zdru, Michael Stewart, Catalin Sturza. Continutul acestei intalniri va fi publicat intr-o carte 20 de ani de documentar in Romania. Conferinta se va incheia sambata, 19 octombrie 2013 cu prezentarile si dezbaterile despre Televiziunea Factuala in Romania, Emil Hurezeanu si Cosmin Savu (ProTV Romania, te iubesc).

Vineri, 18 si sambata, 19 octombrie va avea loc Industry Meeting, o intalnire cu reprezentantii celor mai importante festivaluri de profil din Romania si din lume, directori de la festivalurile American Documentary Film Festival, Palm Springs, Dialektus Film Festival Budapest, Dox Leipizig, Encounters SA Doc Fest South Africa, Goest Festival of Eastern and Central European Film, Wiesbanden, London Open City Doc Festival, Moscow International Film Festival on Visual Anthropology, Panazorean Film Festival Portugal, Sheffield International Documentary Festival, Visions du Reel Nyon, ZagrebDox International Documentary Film Festival, iar din Romania Anim’est International Animation Film Festival, Bucharest International Experimental Film Festival, Cronograf Chisinau, Documentary Film Festival, Next International Film Festival, One World Romania, Transilvania International Film Festival.

Program RETRO 20

Tot in cadrul programului special aniversar, AFF propune o selectie a filmelor proiectate in cei 20 de ani de existenta ai festivalului. Filmele selectate exprima accente importante din programarea editiilor anterioare. Din 1993 si pana in prezent, la AFF au fost prezentate mii de filme din toata lumea: unele au fost premiate, altele au incins spiritele printre spectatori, insa toate au adus pe marele ecran povesti emotionante despre oameni, locuri sau evenimente marcante de pretutindeni. In acest an, AFF celebreaza nu doar filme produse recent, ci si capodopere cinematografice din ultimele decenii realizate de cineasti consacrati pe plan international, precum Bob Connolly (Australia) sau John Marshall (S.U.A.) etc, doua veritabile legende ale filmului documentar. RETRO 20 vor avea loc intre 14 si 20 octombrie 2013, in paralel cu sectiunile competitionale si speciale.
  
asdasd