Romania - prezenta notabila la Berlinale 2010

Marti, 9 Februarie 2010, Categoria: Noutati

Romania - prezenta notabila la Berlinale 2010 Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc / Romanian Film Promotion, (A.P.F.R.) va fi prezenta, pentru a treia oara cu un stand romanesc, in Berlinale Film Market, organizat in cadrul Festivalului International de Film de la Berlin, ce va avea loc in perioada 11-21 februarie 2010.



Prezenta Romaniei in cadrul market-ului Festivalului de Film de la Berlin reprezinta o oportunitate de a continua proiectul demarat de catre APFR cu mai multi ani in urma, de promovare a Romaniei si industriei cinematografice romanesti.

APFR este organizatoaea Festivalul International de Film Transilvania si a Galei Premiilor GOPO.



Aceasta noua prezenta in market-ul berlinez e cu atat mai importanta cu cat vine ca o reconfirmare a importantei acordate de A.P.F.R. industriei de film romanesti in totalitatea ei. Pe langa prezentari de market, standul romanesc de la Berlin are misiunea de a oferi cat mai multe informatii despre activitatile cinematografice romanesti curente. In plus, APFR reediteaza catalogul Romanian Films, un compendiu exhaustiv ce strange laolalta toate productiile romanesti de lung-metraj si documentar ce au avut premiera pe marele ecran in ultimii 3 ani (2007-2009), care anunta toate premierele cinematografice din 2010 si care trece in revista cele mai importante titluri autohtone aflate in faza de productie.



O misiune aparte a A.P.F.R. la Berlin o reprezinta sustinerea romanilor prezenti in diferite sectiuni competitive sau noncompetitive ale Festivalului. Astfel, cinematografia romaneasca inregistreaza o repetare a succesului de anul trecut, fiind prezenta atat in competitia oficiala, cat si in sectiunile paralele de lung- si scurt-metraj.



Asadar, EU CAND VREAU SA FLUIER, FLUIER – filmul de debut al regizorului Florin Serban, produs de Strada Film, concureaza, alaturi de alte 25 de filme, pentru prestigiosul Urs de Aur, trofeul competitiei oficiale. O productie 2010, scrisa de Florin Serban in colaborare cu Catalin Mitulescu, EU CAND VREAU SA FLUIER, FLUIER spune povestea lui Silviu, un tanar delincvent care, inainte cu cateva zile de a fi eliberat din scoala de corectie, face un gest necugetat ce-i va afecta, in mod radical, viitorul.



Un alt film romanesc, mult-asteptatul debut in lung-metraj al regizorului si scenaristului Constantin Popescu, PORTRETUL LUPTATORULUI LA TINERETE, a fost selectat in sectiunea Forum. Filmul reprezinta prima parte din ceea ce va fi trilogia Aproape liniste si cronicheaza miscarea de rezistenta impotriva comunistilor, in anii ’50, asa cum au inteles-o tinerii si curajosii membri ai grupului Ogoranu.



In plus, Romania va fi prezenta si in sectiunea de scurt-metraj, filmele COLIVIA, de Adrian Sitaru (16 min) si DERBY, de Paul Negoescu (20 min) fiind selectionate in cadrul competitiei programului Berlinale Shorts.



O misiune aparte a APFR la Festivalul de la Berlin o reprezinta continuarea sustinerii actorului Dragos Bucur, reprezentantul Romaniei in cadrul programului Shooting Stars. Shooting Stars promoveaza tinerii actori europeni si le faciliteaza intalnirea cu ceilalti membri ai bransei (actori consacrati, regizori si producatori de renume). In acest an, numarul de participanti la Shooting Stars e de numai 10, fapt ce sporeste importanta prezentei lui Dragos Bucur in cadrul proiectului si confirma efortul depus de APFR pentru promovarea talentului romanesc.



In acest context, pe langa standul propriu-zis, A.P.F.R. va organiza deja obisnuita petrecere romaneasca – devenita, in ultimii ani, unul dintre cele mai importante si mai apreciate evenimente de acest tip din cadrul Berlinalei – la care vor fi invitati producatori, distribuitori, reprezentanti ai fondurilor de finantare si organismelor europene de audiovizual, directori de festivaluri, presa de specialitate etc. Acestia vor avea posibilitatea sa intalneasca regizorii, producatorii si distribuitorii romani prezenti la Berlin, sa fie informati despre progresele evidente ale cinematografiei romanesti si, nu in ultimul rand, sa urmareasca un concert exclusiv si extraordinar oferit de Taraful din Clejani. Party-ul Romaniei de la Berlin este sustinut de Murfatlar.



Standul romanesc de la Berlin este organizat in colaborare cu Centrul National al Cinematografiei si Institutul Cultural Roman de la Berlin.
  
asdasd