Rapirea mireselor din Kirghizstan

Joi, 4 Februarie 2010, Categoria: Noutati

Rapirea mireselor din Kirghizstan Centrul Ceh, in cooperare cu ART Fusion, cu sustinerea Pilsner Urquell, va invita la "Documentary mondays": luni, 8 februarie, de la ora 20:00 puteti viziona "Bride kidnapping in Kyrgyzstan" (Canada, 2004, 51 min; Regie: Petr Lom).

Un vechi proverb kirghiztanez spunea ca o casnicie reusita incepe intotdeauna cu lacrimi. Daca proverbul ar fii fost adevarat atunci aceasta tara din Asia Centrala ar fi fost un paradis pentru cuplurile proaspat casatorite.

Una dintre traditiile practicate aici este rapirea fetelor tinere care mai tarziu sunt fortate de familiile ginerilor sa se casatoreasca.

"Nu te mai impotrivi si nu mai plange. Cu timpul o sa te obisnuiesti , pana la urma si noi am fost rapite cand eram tinere." Acestea sunt cuvintele a doua femei in varsta care incearca sa calmeze o tanara rapita, plina de temeri care incearca sa se adapteze in noul ei camin. Doar in cazuri extraordinare aceste fete reusesc sa scape. Motivele pentru continuarea acestei traditii, a carei practici intra in conflict cu legea sunt numeroase. Unul dintre aceste motive este modelul patriarhal al societatii kirgiztaneze. Un alt motiv ar fi situatia financiara a familiilor nevoite sa plateasca suma stabilita familiei miresei.
  
asdasd