Drame de familie la Centrul Ceh

Marti, 8 Septembrie 2009, Categoria: Noutati

Drame de familie la Centrul Ceh Cu Helena Trestikova ne-am intalnit pentru prima data in cadrul festivalului One World Romania 2009 prin documentarul "Rene" – un film realizat de catre Helena pe perioada a 20 de ani, timp pe care Rene il petrece intr-o continua calatorie intre inchisoare si scurtele perioade de libertate.

Helena Trestikova face parte dintre acei realizatori de film ce isi dedica mult timp fiecarui subiect. Asemeni portretului lui Rene, ea a mai realizat un amplu documentar cu 6 parti, "Marriage Stories, 20 Years Later", difuzat de catre televiziunea ceha in 2006, in care prezinta povestea vietii a 6 cupluri de la casatoria din 1980 pana in prezent.

Marcela si Jiri intemeiaza o familie in anii '80. Daca la inceput normalitatea contureaza viata cuplului intr-un mod sanatos, prezentandu-i pe cei doi la inceput de drum cu planuri si dorinte, neprevazutul schimba radical cursul vietii lor. Tensiunile acumulate culmineaza cu divortul.

Helena Trestikova isi indreapta atunci aproape toata atentia spre Marcela si fiica acesteia. Marcela pare sa alunece intr-o lume intunecata, placida, dar trebuie sa lupte pentru fiica sa Ivanca si ulterior pentru Thomas fiul sau cu nevoi speciale.

Moarte Ivancai o determina pe Marcela sa se gandeasca la sinucidere, dar Thomas ramane puntea ei spre realitate si spre o oarecare speranta. De asemenea notorietate pe care o capata Marcela in urma aparitiei la televizor o influenteaza sa incerce sa ajunga intr-o stare de aparenta normalitate.

Helena Trestikova se intoarce la Centrul Ceh luni, 14 septembrie, cu documentarul "Marcela". Povestea Marcelei este un decupaj transant, fara interventie din cotidianul cehesc; 20 de ani observati cu rabdare.
  
asdasd