Primele noutati de la TIFF 2010

Miercuri, 17 Februarie 2010, Categoria: Noutati

Primele noutati de la TIFF 2010 In perioada 28 mai – 6 iunie 2010, la Cluj-Napoca, va avea loc cea de-a noua editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), eveniment organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR). O editie care se preconizeaza mai spectaculoasa ca oricare din cele precedente, incluzand un numar impresionant de filme, invitati, locatii, petreceri si evenimente speciale.

TIFF 2010 readuce in atentia publicului cinefil nume importante ale cinematografiei internationale care au marcat istoria festivalului de-a lungul celor 8 editii.

Castigator al Trofeului Transilvania in 2003 cu filmul Noi Albinosul / Noi Albinoi, regizorul Dagur Kari revine la TIFF cu cel mai recent proiect al sau, The Good Heart (Danemarca-Islanda-SUA-Franta-Germania, 2009). Pablo Stoll, co-regizorul peliculei Whisky, distinse cu Trofeul Transilvania in 2005, va fi si el prezent in acest an la Cluj cu Hiroshima, o coproductie Uruguay-Columbia-Argentina-Spania, premiata cu Mentiune Speciala pentru cel mai bun film iberico-american la Festivalul Mar del Plata 2009.

Lista filmelor hit prezente in acest an la cea de-a noua editie TIFF include si titlurile: Visage, in regia lui Tsai Min-Liang (Franta-Taiwan-Belgia-Danemarca), selectionat in competitia oficiala a Festivalului de la Cannes in 2009, House of Branching Love, al finlandezului Mika Kaurismaki, The Girl on the Train / La fille de RER (Franta, 2009) al regizorului André Téchiné si, nu in ultimul rand, Brotherhood, o productie daneza semnata de Nicolo Donato, castigatoare a premiului pentru Cel mai bun film si al Golden Award in cadrul Festivalului de Film de la Roma, distinsa, de asemenea, si cu Premiul Juriului pentru Cel mai bun actor la Festivalul de Film Black Nights de la Tallinn in 2009.

Anul acesta, Israel si Chile vor fi prezente in sectiunea Focus cu cele mai bune productii din cinematografia lor recenta. Doua dintre aceste exemple sunt Lebanon, o coproductie Germania-Israel-Franta-Liban, in regia lui Samuel Maoz, castigatoare a Leului de Aur la Venetia in 2009, si Navidad (Chile-Franta, 2009), un film in regia lui Sebastian Lelio, castigator al Trofeului Transilvania pentru filmul La Sagrada Familia in 2007 si membru al juriului TIFF in 2008.

TIFF 2010 va include si o restrospectiva speciala dedicata prestigioasei universitati de film si televiziune Sam Spiegel din Ierusalim, care celebreaza 20 de ani de activitate.

Proiectii Open-Air in Piata Unirii din Cluj

Anul acesta, Piata Unirii din Cluj Napoca va gazdui cel mai mare si mai spectaculos cinematograf Open Air din cadrul TIFF. Spectatorii se vor putea delecta cu proiectii de film sub clar de luna in centrul orasului. In paralel, TIFF va continua seria proiectiilor de la deja cunoscutul cinematograf in aer liber, Echinox, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai.

Zilele Filmului Romanesc – mai intense ca niciodata

Pentru cele trei zile dedicate cinematografiei autohtone, organizatorii intrevad un numar impresionant de filme, evenimente, seminarii si workshop-uri. In cadrul Zilelor Filmului Romanesc, ce vor avea loc in perioada 3-5 iunie, va fi organizata si o dezbatere despre Fondurile Regionale existente in Europa, ca un punct de plecare pentru crearea primului fond regional de finantare de film din Romania, Transilvania Film Fund, conceput pe baza unor modele deja cunoscute precum Balkan Film Fund, City of Belgrade Film Fund, Viena Film Fund, Flanders Audiovisual Fund si altele.

O traditie de succes

A devenit deja o traditie ca TIFF-ul sa includa in programul sau proiectii de film mut acompaniate de concerte live.

In acest an, in premiera absoluta in Europa, TIFF prezinta coloana sonora compuse de Gary Lucas pentru filmul cult Dracula (1931, R. George Melford), prima ecranizare cu inserturi in limba spaniola a celei mai cunoscute legende legate de spatiul transilvanean.

De asemenea, una dintre proiectiile eveniment din cadrul celei de-a noua editii a festivalului o reprezinta prezentarea variantei restaurate a celebrului film clasic din 1927, Metropolis, in regia lui Fritz Lang, acompaniat live de Stuttgart DJ Antonio Bras.
  
asdasd