Cinemateca TIFF

Luni, 24 Octombrie 2011, Categoria: Noutati

Cinemateca TIFF Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR) continua campania de re-atragere a publicului roman catre cinema, dupa ce a finalizat cu succes doua mari proiecte: Caravana Filmelor TIFF (desfasurata in 13 orase din tara, atragand 20.000 de spectatori, circuitul fiind inchis cu cea mai placuta surpriza: orasul Siret din judetul Suceava, unde 1.300 de spectatori a...u apreciat initiativa noastra) si Noaptea Alba a Filmului Romanesc (desfasurata simultan in Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, adunand 7500 de participanti la eveniment).

Dupa succesul inregistrat la prima editie a Cinematecii TIFF, care a avut loc in 2010, dar si ca urmare a interesului acordat de public Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), APFR organizeaza in perioada 27 octombrie – 22 decembrie, la Cluj si Sibiu, cea de-a doua editie a Cinematecii TIFF.

Pe de alta parte, cinefilii sibieni vor avea parte de surprize cinematografice speciale, pregatite de echipa TIFF. Astfel, incepand cu 27 octombrie, o data la doua saptamani, in ziua de joi, de la ora 20.00, la Libraria Humanitas din Sibiu vor fi proiectate filme apreciate in anii trecuti la festival.

Deschiderea Cinematecii TIFF va avea loc simultan in ambele orase, joi, 27 octombrie, prin proiectia filmului ce a inchis cea de-a 10-a editie TIFF: O zi din viata (Life in a Day), in regia lui Kevin MacDonald. Filmul este o idee care s-a nascut din colaborarea unica dintre compania Scott Free UK detinuta de Ridley Scott, YouTube si LG electronics. Productia este un lungmetraj realizat de public, filmat intr-o singura zi, 24 iulie 2010, care a adus laolalta comunitatea mondiala pentru a imortaliza un moment din vietile lor. Lumea a raspuns trimitand 88.000 de clipuri video pe YouTube, ajungand la peste 4.500 de ore de film, puternice si emotionante, cu contributii provenind din Australia pana in Zambia, din inima metropolelor agitate pana la cele mai indepartate si izolate colturi ale lumii.

Cinemateca TIFF Cluj continua pe 3 noiembrie, cu unul dintre cele mai puternice filme ale lui 2010, Never let me go/ Sa nu ma parasesti, ce aduce in prim plan actori precum Carey Mulligan (castigatoare a unui premiu BAFTA si nominalizata la Oscar), Andrew Garfield (cunoscut din filme precum Boy A sau Red Riding) si Keira Knightley (nominalizata la Oscar), urmand ca pentru ziua de 10 noiembrie organizatorii sa pregateasca o proiectie speciala a unui film... surpriza.

De asemenea, la Cinema Victoria, vor mai fi prezentate si alte productii de marca, precum The Way Back/ Drumul de intoarcere, in regia lui Peter Weir) care il aduce pe actorul Dragos Bucur in fata publicului din Romania, intr-unul dintre cele mai spectaculoase roluri din cariera sa, Biutiful, in regia lui Alejandro Gonzalez Inarritu, o drama impresionanta cu Javier Bardem intr-un rol care i-a adus o serie de nominalizari la cele mai importante premii (Oscar, BAFTA, etc) si castigarea Premiului pentru Cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Cannes in 2010, sau Intr-o lume mai buna (In a Better World), in regia lui Susanne Bier, film castigator al Premiului Oscar pentru cel mai bun film strain in 2011.
  
asdasd