Michael Haneke deschide Festivalul Filmului European

Miercuri, 5 Mai 2010, Categoria: Festival

Michael Haneke deschide Festivalul Filmului European Festivalul Filmului European, organizat de Institutul Cultural Roman, incepe pe 6 mai la Bucuresti cu proiectia multpremiatului film al lui Michael Haneke, "Panglica alba (Das weisse Band, 2009). Ajuns la a XIV-a editie, Festivalul continua traditia de a aduce in Romania filme de tot felul din toata Europa, facilitand astfel dialogul intercinematografic european.

Actuala editie este cea mai bogata de pana acum, oferind publicului 56 de filme recente si o retrospectiva de opt dintre mai apreciate proiectii ale editiilor anterioare, grupate in colectia Vintage. Si numarul editiilor locale a crescut, de la trei la patru: Festivalul calatoreste din nou la Brasov, Iasi, Timisoara si, in premiera, la Tirgu-Mures. O noutate absoluta a acestei editii este invitatia pe care organizatorii au facut-o distribuitorilor, care pot contribui si cu alte titluri fata de cele oferite direct de ambasade si centrele culturale nationale. Ca urmare, ne bucuram de sase filme oferite de Clorofilm, in sectiunea „Filme de la distribuitori“.

Tarile participante sunt Austria, Belgia, Cehia, Croatia, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Macedonia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia si Ungaria. Serbia si Israel sunt prezente pentru prima data in Festival.

Radu Jude este ambasadorul onorific al Festivalului din acest an, dupa Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu si Marian Crisan. In aceasta calitate, a scris si regizat spotul de promovare a Festivalului, pe care il puteti vedea mai jos.

Deschiderea festivalului va avea loc joi, 6 mai, ora 19.30, la Cinema Pro, cu o seara de gala la care va fi prezentat filmul Panglica alba al regizorului austriac Michael Haneke, distins cu Palme d’Or la Cannes in 2009, premiat pentru „Cel mai bun film strain” la Golden Globe 2010, pentru „Cel mai bun regizor” si „Cel mai bun scenariu” la Premiile Academiei Europene de Film 2009 si nominalizat printre cele mai bun film strain la Oscar 2010, la Cesar 2010 si BAFTA 2010. Filmul este pus la dispozitia Festivalului prin amabilitatea Forumului Cultural Austriac si a distribuitorului Independenta Film, carora organizatorii le multumesc si pe aceasta cale.

Avanpremiera celui mai recent film al lui Nap Toader (Napoleon Helmis), Nunta in Basarabia, va avea loc la Noul Cinematograf al Regizorului Roman (NCRR) - MTR, vineri, 7 mai, ora 19:00, in prezenta regizorului.

La seara de gala de la Brasov, pe 13 mai, si la spectacolul din Bucuresti, de la Muzeul Taranului Roman, din seara de 14 mai, proiectia filmului Vrei sa ne casatoresti?, va avea loc in prezenta regizorului elvetian Micha Lewinsky si a actritei Oriana Schrage.

Concomitent cu Noaptea Muzeelor (15 mai) si in cursul zilei de duminica, 16 mai, la NCRR - MTzR vor fi proiectate cele 8 filme din Colectia Vintage a actualei editii a Festivalului, in care Independenta Film ofera cinefililor din Bucuresti ocazia de a revedea cateva dintre cele mai apreciate filme prezentate in editiile anterioare.

Regizorul slovac Vladimir Balko va fi prezent la proiectia filmului sau Odihna sufletului, din seara de 14 mai, la ora 20:00, la cinema Studio din Bucuresti.

Editia din Bucuresti se incheie pe 15 mai cu o seara de gala la NCRR - MTzR, cu proiectia filmului italian Baaria, in regia lui Giuseppe Tornatore. La seara de gala va fi decernat si Premiul Publicului celui mai popular film al actualei editii, selectat de public prin vot. Cu aceasta ocazie, va avea loc tragerea la sorti pentru premiile oferite de sponsorul DELL, prin System Plus, spectatorilor care au votat, dupa proiectii, filme din cadrul festivalului.

La Bucuresti festivalul se desfasoara in perioada 6–16 mai, la Cinema PRO, Cinema Studio si la Noul Cinematograf al Regizorului Roman - Muzeul Taranului Roman (unde vor avea loc proiectii in aer liber si in interior). In tara, Festivalul se va derula la Brasov, (13-16 mai, Centrul Cultural Reduta), Iasi (20–23 mai, Casa de Cultura a Municipiului Iasi - Mihai Ursachi), Tirgu-Mures (21-23 mai, Casa de Cultura a Studentilor) si Timisoara (27–30 mai, Cinema Studio-Eurimages).



  
asdasd