Festivalul Filmului European 2009

Marti, 14 Aprilie 2009, Categoria: Noutati

Festivalul Filmului European 2009 Cea de-a XIII-a editie a Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Roman, va avea loc in perioada 7-31 mai 2009 in Bucuresti, Brasov, Timisoara si Iasi. Festivalul isi propune, si prin aceasta editie, sa celebreze, in luna mai, diversitatea europeana, oferind publicului cinefil filme de tot felul, marea majoritate in premiera in Romania.

Deschiderea festivalului va avea loc la Bucuresti, joi, 7 mai, ora 19.30, la Cinema PRO, cu proiectia multpremiatului "Gomorra" (2008), in regia lui Matteo Garrone, dupa romanul omonim al lui Roberto Saviano. Autorul se afla de la sfarsitul anului 2006 sub protectia politiei ca urmare a amenintarilor primite de la capii lumii interlope din Italia dupa publicarea cartii. In cadrul Festivalului va avea loc si premiera oficiala a filmului "Cea mai fericita fata din lume" (2009), debutul in lungmetraj al regizorului Radu Jude.

Selectia din acest an cuprinde atat filme de fictiune cat si documentare. O noutate absoluta este prezenta Federatiei Ruse in Festival, cu doua filme documentare si un film artistic, "Clocotul", in regia Tatyanei Firsova.

Marian Crisan, castigatorul Premiului Palme d'Or pentru scurtmetraj la Festivalul de film de la Cannes - 2008, este ambasadorul onorific al Festivalului din acest an. Realizator al spotului de promovare al evenimentului, el consolideaza astfel o traditie constituta de Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu si Cristian Mungiu, cineasti cu un bogat palmares international.

La Bucuresti festivalul se desfasoara in perioada 7-17 mai. Filmele vor putea fi vazute la Cinema Studio si la Muzeul Taranului Roman, unde vor avea loc proiectii in aer liber si in interior (Cinematograful Regizorului Roman). Festivalul va continua la Brasov (15 - 17 mai, Centrul Cultural Reduta), la Timisoara (21 – 24 mai, Cinema City) si Iasi (28-31 mai, Cinema City).

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman iar selectia filmelor este realizata cu sprijinul ambasadelor si centrelor culturale ale tarilor europene. Parteneri: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Uniunea Cineastilor din Romania, Muzeul Taranului Roman, cu sprijinul Independenta Film si New Films.
  
asdasd