Festivalul Filmului European 2010: filme de tot felul

Joi, 25 Martie 2010, Categoria: Noutati

Festivalul Filmului European 2010: filme de tot felul Peste 50 de filme europene produse in ultimii doi ani vor anima cea de-a XIV-a editie a Festivalului de Film European. A devenit deja traditie, luna mai este luna in care cinefilii romani au prilejul sa se bucure de cateva dintre cele mai importante filme europene ale momentului.

La fel ca in editiile trecute, filmele care vin la festival sunt "de tot felul", pentru ca acesta isi propune sa ne deschida usa catre permanentul dialog dintre cinematografiile nationale europene. Profilul festivalului este din ce in ce mai recognoscibil: o colectie de povesti extraordinar de diferite, spuse in stiluri pe cat de variate, pe cat de variata si neasteptata continua sa fie cultura europeana.

Colectia de anul acesta este completata cu o selectie din filmele prezentate in editiile anterioare ale FFE, o “colectie vintage”, care ne ofera sansa sa revedem, poate cu alti ochi, unele dintre povestile care au trecut proba timpului.

Al cincilea "ambasador onorific" al Festivalului (dupa Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu si Marian Crisan) este Radu Jude, cineastul care a debutat anul trecut in lungmetraj cu filmul "Cea mai fericita fata din lume". El va realiza clipul de promovare a festivalului si va fi alaturi de organizatori in derularea acestuia.

Actuala editie detine deja cateva recorduri: cea mai bogata selectie de filme de pana acum acopera cel mai mare numar de tari participante si calatoreste in cel mai mare numar de orase din Romania.

Cea de-a XIV-a editie a Festivalului Filmului European incepe pe 6 mai 2010, la Cinema PRO, cu proiectia filmului lui Michael Haneke, "The white ribbon". Filmul a avut deja o cariera frumoasa, adunand pana acum premii importante, printre care Palme d'Or (Cannes 2010) si Golden Globe pentru cel mai bun film strain.

Mai multe detalii puteti afla de pe site-ul oficial al festivalului.
  
asdasd