EDUCATIE ALTFEL LA ASTRA FILM FESTIVAL 2013

Vineri, 27 Septembrie 2013, Categoria: Festival

EDUCATIE ALTFEL LA ASTRA FILM FESTIVAL 2013 E a treia editie de cand programul oficial ASTRA FILM FESTIVAL (14-20 octombrie 2013) include o sectiune dedicata filmului eco. Desi eticheta „eco” te duce cu gandul la activism, selectia nu se opreste la acest nivel. Filmele propuse abordeaza din unghiuri diverse echilibrul relatiei om-mediu sau, de multe ori, absenta lui. Sunt filme despre subiecte fierbinti precum exploatarea gazelor de sist sau despre povesti ale oamenilor care nu vor sa ramana indiferenti la ceea ce se intampla rau cu mediul. Sunt filme care nu fac neaparat parte din clasica categorie ”verde” sau filme – portret (personaj fiind natura, orasul sau omul). Sunt filme care ne vor face sa ne implicam mai mult, sau nu, in mod cert insa, ele nu vor lasa pe nimeni indiferent, pentru ca deschid ochii asupra lumii in care traim.

Sectiunea se anunta asadar foarte diversa in abordari si teme. Filmul Horizon este un eseu vizual despre peisajul de coasta din sud-vestul Norvegiei. Documentarul Little land isi propune sa dezvaluie mai multe despre un tanar atenian care decide sa se mute „la tara”, in speranta unei vieti mai bune. Problema exploatarii gazelor de sist din Polonia e abordata in documentarul Drill baby drill, al carui autor, Lech Kowalski, si-a anuntat prezenta la festival. The Venice Syndrome vorbeste despre Venetia,vizitata de milioane de turisti in fiecare an, dar intr-o continua degradare. Daca in The Way to Nowhere Island, o activista este constant pe prima pagina a ziarelor pentru actiunile ei radicale, in documentarul Un film fain voluntarii de la Tasuleasa Social incearca sa schimbe mentalitatea unei Romanii ravasita de politici deficitare, de coruptie, saracie si defrisari. Autorul documentarului, Andrei Dascalescu, va fi si el prezent la aniversarea AFF.

Editia din acest an vine cu un format nou si cu o surpriza. Eco-Cinematograff este o sectiune competitionala, iar juriul care va decide castigatorul premiului oferit de Fundatia pentru parteneriat este format din liceeni de la Colegiul National Gheorghe Lazar din Sibiu, prezidati de prof. Vintila Mihailescu, antropolog, profesor la SNSPA.

”Asteptam cu mare emotie Eco-CiematogrAFF-ul din acest an. Sper ca juriul elevilor sa fie un inceput bun pentru programe de lunga durata de educatie pentru mediu prin cinema documentar. Filmul documentar atinge coarde sensibile si cultiva respectul pentru mediu si mi se pare extrem de important ca acest respect sa devina o a doua natura. Daca vrei sa lupti pentru mediul inconjurator, trebuie sa o faci zi de zi.”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator AFF.

Sa cunoastem lumea prin JOC!

De cinci ani deja, sub aripa fratelui mai mare ASTRA FILM FESTIVAL a crescut ASTRA FILM JUNIOR- festival de film documentar dedicat copiilor si adolescentilor. Juniorii sunt asteptati in perioada 14-17 octombrie 2013 la proiectii de filme documentare, jocuri si concursuri, toate menite sa contribuie la educatia cinematografica, culturala si ecologica a celor prezenti. In 2012 a fost laureat al Galei Societatii Civile la sectiunea Educatie, Invatamant, Cercetare, a calatorit neobosit prin tara in 2012 si 2013, in peste 20 de localitati si a bucurat pana acum zeci de mii de elevi participanti la activitatile lui. Incepand cu aceasta editie, si Ministerul Educatiei Nationale s-a alaturat festivalului ASTRA FILM JUNIOR ca partener.
  
asdasd