Carmen se intalneste cu Borat la Astra Film Festival

Luni, 26 Octombrie 2009, Categoria: Noutati

Carmen se intalneste cu Borat la Astra Film Festival In aceasta seara, de la ora 19:00, se deschide oficial, in sala mare a Casei de Cultura din Sibiu, cea de-a zecea editie a festivalului international de film documentar Astra Film Festival. Aceasta editie jubiliara a Festivalului marcheaza si implinirea a doua decenii de film documentar romanesc postcomunist. Pentru aceasta, organizatorii au pregatit programe speciale si au organizat evenimente prin care isi propun atat sa promoveze cele mai noi realizari in domeniu, cat si sa asigure un viitor productiilor autohtone apartinand genului.

De altfel, filmul de deschidere a Festivalului, programat in aceeasi sala de la ora 19:30, este unul dintre titlurile cele mai apreciate si atractive ale programului „Made in Romania”, Carmen face cunostinta cu Borat / Carmen Meets Borat (Olanda, 2008) de Mercedes Stalenhoef.

Programul „Made in Romania” include documentare ale caror autori si subiecte isi au originea in aceasta tara, dar si productii realizate de cineasti straini in si despre Romania (cazul filmului de deschidere). Astfel, documentarele din acest program dezvaluie spectatorilor diverse perspective si viziuni, din interior si din exterior, asupra realitatilor romanesti recente.

Carmen Meets Borat este un film despre o fata din Glod, satul romanesc in care a fost filmata o parte din celebrul Borat!. Eroina, Carmen Ionela Ciorobea, fusese aleasa de cineasta olandeza Mercedes Stalenhoef drept subiect al documentarului sau cu un an inainte ca Sacha Baron Cohen sa soseasca si sa filmeze, pretinzand ca se afla in… Kazahstan. In satul sarac unde fetele se marita la 14 sau 15 ani, Carmen e considerata batrana, la cei numai 17 ani pe care ii are. Familia sa e mai instarita decat altele, are un mic magazin, iar baiatul care ii face curte se dovedeste interesat mai mult de avere. Carmen se uita la telenovele, stie ceva spaniola si viseaza sa ajunga in Spania. Autoarea documentarului intentiona sa urmareasca doi-trei ani destinul fetei. Insa acest fir narativ a devenit secundar in momentul in care, dupa un an, tatal si bunicul lui Carmen devin personaje in Borat!. Tot satul ia foc la vizionarea filmului, apar avocatii straini si posibilitatea ca familia sa intre in posesia unei sume fabuloase, din daune...

Filmul lui Mercedes Stalenhoef a fost selectionat de numeroase festivaluri de film importante ale lumii. Luni seara, ii revine onoarea de a deschide cel mai mare si cel mai longeviv festival de film documentar din Romania.

Astra Film Festival, care continua pana duminica, 1 noiembrie, transforma Sibiul, timp de o saptamana, in capitala europeana a filmului documentar.
  
asdasd