Dumitru Carabat va fi distins cu Premiul Gopo pentru Intreaga Activitate

Marti, 23 Martie 2010, Categoria: Noutati

Dumitru Carabat va fi distins cu Premiul Gopo pentru Intreaga Activitate Mai putin de sapte zile au mai ramas pana la startul celei de-a patra editii a Galei Premiilor Gopo, gazduite de Palatul Parlamentului – Sala Unirii, luni, 29 martie 2010. Scenaristul, profesorul si teoreticianul Dumitru Carabat este rasplatit cu Premiul pentru Intreaga Activitate la aceasta editie, ca o recunoastere a impresionantei sale cariere in spatele marelui ecran si la catedra, dar si a bibliografiei sale unice in Romania.

Nascut pe 24 noiembrie 1932, Dumitru Carabat a debutat in filmul de lung metraj la 27 de ani, semnand scenariul filmului Secretul cifrului (r. Lucian Bratu, 1959). De-a lungul carierei de scenarist, a fost rasplatit cu Premiul pentru Cel mai bun Scenariu la Festivalul de la Cannes in 1963 pentru scenariul filmului Codin (r. Henri Colpi, Franta-Romania); Marele Premiu la Festivalul de Film de la Bruxelles, editia 1976, pentru Zidul (r. Constantin Vaeni), si doua premii ale Asociatiei Cineastilor din Romania (ACIN), pentru Vulcanul Stins (r. Mircea George Cornea, 1987) si Cantec in zori (r. Dinu Tanase, 1988).

Dumitru Carabat este fondatorul scolii romanesti de scenaristica. Cel mai important teoretician roman al scenariului cinematografic, cu peste 50 de ani de experienta la catedra in cadrul UNATC „I.L. Caragiale” din Bucuresti, Dumitru Carabat este o figura marcanta a istoriei cinematografului romanesc nu numai pentru scenariile sale, transpuse pe marele ecran de regizori precum Constantin Vaeni, Mircea Saucan, Dinu Tanase ori Sergiu Nicolaescu, ci si pentru volumele sale, care au stat la baza pregatirii teoretice a zeci de generatii de scenaristi romani. "Spre o poetica a scenariului cinematografic" – primul si, pana in prezent, singurul manual autohton de scenaristica – si Studii de tipologie filmica sunt doua dintre cele mai cunoscute si mai folosite carti de teorie scenaristica publicate in tara noastra.

Intr-o cariera universitara ce se intinde pe parcursul a peste 50 de ani, Dumitru Carabat a predat si a supervizat scenariile de scoala ale majoritatii regizorilor si scenaristilor care reprezinta astazi nume importante in cinematografia romaneasca: castigatorii Premiului Gopo pentru Cel mai bun scenariu la cele trei editii de pana acum ale Galei, Nae Caranfil, Tudor Voican, Corneliu Porumboiu, castigatorul Palme D'Or 2007, Cristian Mungiu, sau scenaristul si regizorul Lucian Georgescu sunt numai cativa dintre fostii studenti ai scenaristului-profesor si teoretician.

Gala Premiilor Gopo va fi transmisa in direct pe TVR 1 luni, 29 martie 2010, incepand cu ora 21:10. La radio, Gala va putea fi urmarita pe frecventele Radio Romania Cultural, iar bucurestenii vor fi conectati la atmosfera electrizanta de pe covorul rosu si, mai apoi, din Sala Unirii prin intermediul Cocor Media Channel, care va prelua cele mai importante momente in direct pe spectaculoasa fatada media de pe Bulevardul I. C. Bratianu. Pentru ca pasionatii fenomenului cinematografic sa nu piarda nimic din stralucirea celei mai mari editii de pana acum a Premiilor Gopo, Gala va putea fi urmarita integral online, incepand cu sosirea protagonistilor romani si straini ai evenimentului pe covorul rosu direct din noile Dacia Duster, incepand cu ora 19:30, si pana dupa decernarea ultimului trofeu, in jurul orei 22:40. Transmisiunea-maraton va putea fi urmarita pe site-ul oficial al Galei Premiilor Gopo – www.premiilegopo.ro, precum si pe site-ul co-producatorilor: www.tvr.ro. Fragmente din Gala vor putea fi urmarite pe ecranele Cocor Media Channel, care vor prelua live, pe tot parcursul serii, momente importante care vor ajunge in fata bucurestenilor aflati pe una dintre arterele principale ale Capitalei.
  
asdasd