Documentare pentru copii si concurs de desene la Astra Film Festival

Vineri, 9 Octombrie 2009, Categoria: Festival

Documentare pentru copii si concurs de desene la Astra Film Festival ASTRA Film Festival Sibiu 2009 va oferi catorva mii de elevi sibieni posibilitatea de a participa la o prima editie a unui minifestival dedicat lor. Sub titlul "Diminetile lumii", programul special din cadrul Festivalului de Film documentar ASTRA Film din Sibiu include o serie de filme documentare, dublate in limba romana. Tema acestor documentare, premiate la festivalurile internationale, este comuna - viata cotidiana a micilor elevi din mai multe parti ale lumii. Minifestivalul, organizat in colaborare cu Inspectoratul Scolar si scolile din Sibiu si din judetul Sibiu, va avea si un concurs de desene.

“Diminetile lumii” este o provocare deoarece Festivalul Astra Film se va confrunta, pentru prima data, cu cel mai intransigent public pe care l-a avut vreodata. Obiectivul programului este de a oferi o activitate extrascolara educationala menita sa deschida celor mici orizonturile despre copilaria celor de varsta lor. Programul are si rolul de a dezvolta interesul copiilor pentru filmul documentar care li se adreseaza direct.

Proiectiile filmelor selectate sunt programate in primele 4 zile de festival, in perioada 26-29 octombrie 2009, la Casa de Cultura din Sibiu, intre orele 08:30 si 10:00.

Documentare internationale pentru copii, dublate in limba romana, in premiera nationala pentru un festival de film

Selectia de documentare cuprinde filme pentru copii premiate la festivaluri internationale sau productii de televiziune renumite: filme din Finlanda, India, Mexic, S.U.A., Cambodgia, Maroc, Japonia si Senegal, care urmaresc viata cotidiana a micilor elevi sau surprind momente importante ale copilariei. Toate filmele sunt dublate in limba romana, special pentru acest program. Prin urmare, elevii cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani vor putea viziona filmele in conditii optime.



Concurs de desene

In plus, elevii scolilor primare din Sibiu sunt invitati sa participe la un concurs de desene pe tema filmelor vizionate. Concursul se va desfasura cu ajutorul invatatorilor si invatatoarelor, carora le recomandam sa isi incurajeze elevii sa deseneze impresiile lor despre filme, la orele de desen. Castigatorii concursului vor fi premiati chiar la Gala Premiilor Astra Film Festival.

“Astra Film, de mai bine de 10 ani, are proiecte de initiere in arta filmului documentar. La editia jubiliara, in afara de o saptamana de curs introductiv pentru doctoranzii in stiinte sociale din Austria, Ungaria, Grecia, (organizat in colaborare cu University College din Londra si Oxford Academy of Documentary Film), ne-am gandit la un program de proiectii speciale pentru elevii claselor primare. In program sunt selectionate unele din cele mai interesante 10 filme despre viata copiilor din 10 tari, din toata lumea. Pe langa valoarea informativa a filmelor, acest proiect urmareste sa indemne copiii sa vizioneze filme documentare in sistem de cinematograf. Cu ajutorul invatatorilor, se va urmari ca elevii sa cunoasca si sa inteleaga regulile de buna conduita in sala de cinema. Ei vor avea sansa sa vada filmele in cadrul specific unui festival, sa se intalneasca cu autorii filmelor si sa stea de vorba cu acestia.” - a declarat Dumitru Budrala, directorul Astra Film Festival.
  
asdasd