Diminetile lumii revin la Cinemateca Astra Film

Marti, 11 Mai 2010, Categoria: Noutati

Diminetile lumii revin la Cinemateca Astra Film Cinemateca Astra Film 2010 reia, luna aceasta, programul de succes "Diminetile lumii", organizat in cadrul celei de-a Xa editii a Astra Film Festival. Programul este destinat copiilor, insa este si o invitatie pentru adulti de a se intoarce in timp pentru a se cufunda in universul copiilor din intreaga lume.

Activitatea cotidiana a baietilor si a fetelor cu varsta cuprinsa intre 6 si 10 ani este o aventura pe cat de universala, pe atat de magica. Aceasta intalnire este o nemaipomenita fereastra deschisa catre lume. Documentarele ii surprind pe copii de la trezire si pana la sosirea lor la scoala.

Ce mananca la micul dejun un tanar japonez ? Unde dorm copiii din sudul Marocului ? Cum ajung la scoala micutii mexicani ?

Atatea intrebari nesemnificative in aparenta, dar revelatoare pentru diferentele noastre culturale si care pot sa ne invete o multitudine de lucruri simple, dar pasionante.

Acest program este in acelasi timp o ocazie de a descoperi diversitatea nucleelor familiale, dar si regulile de viata dupa care acestea se ghideaza. Vom simti de asemenea si ritmul lumii exterioare care se accelereaza la rasarit.

Primul film din programul „Diminetile lumii” va rula joi (13 mai), de la ora 14:00, in sala de proiectii a Studioului de film Astra.

DEVI SI SORA EI, Kiti Luostarinen, Finlanda, 2007, 70 min

Un film despre amintire, identitate si puterea dragostei. "Mami, trebuie sa mananci multa ciocolata ca sa devii la fel ca mine, o negresa frumoasa". Devi, in varsta de 1 an, a fost gasita aproape moarta de foame intr-o gara din Delhi. Politia a dus-o la Palna, un orfelinat, unde a stat timp de un an. "Apoi, doi oameni cu fetele albe au venit sa se joace cu mine, iar dupa trei zile am inteles ca aveau sa-mi fie noii parinti". Cand Devi a invatat sa vorbeasca amintea des de Amma, mama ei naturala. "Mama Amma era bolnava si nu putea sa aibe grija de mine". In film, Devi care are acum 6 ani, isi aminteste de trecut, pentru ca familia ei adopta o alta fetita din Palna, o sora pentru Devi.
  
asdasd