Comori, impuscaturi si desene animate

Vineri, 18 Aprilie 2008, Categoria: Rezumatul saptamanii

Comori, impuscaturi si desene animate [Saptamana 11-17 aprilie]

Multa animatie pe ecrane saptamana aceasta, incepand cu Persepolis, povestea unei fetite de 9 ani din Iran care traieste in direct Revolutia Islamica si ii rezista eroic cu adidasi, muzica punk si visuri de libertate.

Cum atitudinea pro-occidentala pare a fi un pasaport sigur catre inchisoare, parintii o trimit la scoala in Austria, unde Marjeane isi traieste adolescenta tipica si nu tocmai, cu indragostirile si prieteniile varstei, dar mai ales cu o pregnanta senzatie de singuratate, straina intr-o tara straina, cu nostalgia locurilor natale si a florilor din corsajul bunicii (careia ii da viata cu mult farmec si exact cu vocea potrivita Danielle Darieux).

Filmoteca dixit: desenele sunt clasice si sobre, filmul este sensibil si punctat de umor inteligent, iar subiectul este cu siguranta unul interesant. Merita vazut.

Daca va doriti totusi o animatie clasica si senina, produsa de creatorii lui Ice Age, incercati Horton, povestea unui elefant binevoitor care, cu urechile sale uriase, aude intr-o zi strigatul de ajutor al unor creaturi minuscule traitoare pe un fir de praf.

Ridicol, veti spune, si asa au spus si celelalte animale din jungla, mai cu seama Doamna Cangur (Carol Burnett, cu replici acre si afurisite catre blandul pachiderm adus la viata de Jim Carrey). Horton face tot posibilul sa duca in siguranta micii locuitori din Whoille (ei bine, da, forul de praf avea si un nume), timp in care trebuie sa se lupte cu prejudecatile gen "daca nu il vezi, nu il auzi, nu il simti, inseamna ca nu exista" (o chestie de bun simt, pana la urma), carora le opune o morala benigna si politically correct: "o persoana e o persoana, indiferent cat e de mica".

Filmoteca dixit: una peste alta filmul e amuzant, desi se inghesuie sa ne dea lectii de morala si pana la final pana si Doamna Cangur se emotioneaza si trece de partea eroului pozitiv.

Cam la fel de lejer ca un desen animat, desi beneficiaza de actori in carne si oase, este si Fool's Gold, in care Matthew Mcconaughey isi arata muschii si zambetul tipic american intr-un decor tropical..mai conteaza intriga?

Sa ne prefacem ca da..deci: un cuplu de vanatori de comori (el usor idiot, dar good looking, ea, la fel de good looking, dar asigurand materia cenusie pentru amandoi) petrece 8 ani cautand o presupusa comoara a reginei Spaniei. Si cum timpul lasa urme intotdeauna, cei doi ajung la divort si la faliment, dar - minune - el convinge un milionar sa-i finanteze o ultima repriza de scufundari, care se dovedeste salvatoare. Se gaseste comoara, se recupereaza nevasta, happy end.

Filmoteca dixit: Nu stim cum de s-a ratacit Donald Sutherland in povestea asta. Dar arata tare nefericit. O fi, poate, din pricina fiicei sale din film, dureros de proasta, sau a lui Kate Hudson, care s-ar potrivi mai bine in bratele lui de milionar rafinat decat in cele ale aventurierului tembel, cu care nu pare a avea pic de chemistry.

Si pentru toti nostalgicii carora le era dor de comisarul Moldovan (atentie, a nu se confunda cu Miclovan, desi cei doi vajnici eroi aratau si se comportau exact la fel), Sergiu Nicolaescu revine pe ecrane cu Supravietuitorul, ultimul din aceasta serie (pfiu!), in care avem parte de un Moldovan ceh (Petr Falc, dublat in limba romana), de o poveste intortocheata in care se amesteca lumea interlopa din Bucurestiul anilor '40, armata sovietica, Cristian Vasile si niste partide de ruleta ruseasca.

Filmoteca dixit: filmul e plin de impuscaturi si de vedete din show-biz-ul autohton. Cam astea ar fi singurele motive pentru care ati merge sa-l vedeti. A, ba nu: Ileana Lazariuc apare goala in prim-plan. Cam atat.
  
asdasd