California Dreamin' - proiectie-eveniment la Baneasa Drive-In Cinema, joi la NexT

Joi, 15 Aprilie 2010, Categoria: Festival

California Dreamin' - proiectie-eveniment la Baneasa Drive-In Cinema, joi la NexT Dupa doua zile incarcate de proiectii, seminarii si evenimente, Festivalul International de Film NexT propune publicului bucurestean o proiectie neconventionala, cu intrare libera: cele mai bune filme realizate de Cristian Nemescu si Andrei Toncu ruleaza joi, 15 aprilie, de la ora 21:00, la Baneasa Drive-In Cinema. Unul dintre programele-maraton ale editiei din acest an, proiectia include doua scurt metraje, un mediu metraj si un film de lung metraj si se intinde pe durata a aproape patru ore.



"California Dreamin' (Nesfarsit)", lung metrajul regizat de Cristian Nemescu, castigator al trofeului sectiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes in 2007, este cel mai important titlu de pe afisul proiectiei speciale NexT de la cinematograful drive-in din Bucuresti. Inaintea lung metrajului lui Cristian Nemescu, spectatorii de la Drive In vor putea urmari alte trei filme indragite si extrem de diverse, realizate de cei doi: surprinzatorul si energicul mediu metraj prezentat in selectia sectiunii Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes in 2006, Marilena de la P7 (r. Cristian Nemescu, sound design Andrei Toncu); cel mai premiat scurt metraj romanesc al tuturor timpurilor, Lampa cu caciula (r. Radu Jude, sound design Andrei Toncu) si scurt metrajul de animatie Alinuta, regizat de Matei Branea, al carui sound design a fost realizat de Andrei Toncu.



La Mansarda Carturesti, dupa succesul primelor doua prelegeri, sustinute de sound designerul Christophe Heral, respectiv de invitatii speciali Alexander Hacke si Danielle de Picciotto, Seminariile NexT continua joi cu doua intalniri de neratat pentru toti cinefilii si tinerii cineasti din Bucuresti. De la ora 10:30, unul dintre cei mai prolifici scenaristi romani al ultimilor ani, Razvan Radulescu (Marfa si banii, Moartea domnului Lazarescu, Hartia va fi albastra, Boogie), sustine seminarul de scenaristica Nimic inseamna mai mult. Reinsertia realului in fictiune, destinat tuturor celor pasionati de scris si de felul in care iau nastere scenariile de film, urmarind transformarea realului in fictiune. Dupa Razvan Radulescu, la Mansarda Carturesti vine unul dintre membrii juriului NexT 2010, producatorul independent american Jim Stark, colaborator apropiat al celebrului regizor Jim Jarmusch, alaturi de care a produs lung metraje antologice, precum "Stranger Than Paradise", "Night on Earth" si "Coffee and Ciggarettes". Seminarul sau, Productia de film independent intr-o lume comerciala, programat la ora 12:30, aduce in fata publicului Seminariilor NexT secretele unuia dintre cei mai importanti producatori de film independent din Statele Unite.



Competitia NexT continua joi cu inca doua programe pline de surprize, la Cinema Scala, care includ proiectiile a doua dintre cele patru filmele romanesti selectionate in acest an printre cele 26 de scurt si mediu metraje care concureaza pentru Trofeul NexT. In programul de la 16:30, filmul exploziv regizat de Nicolae Constantin Tanase, Outrageously Disco (Romania, 2009)), aduce pe ecranul de la Scala una dintre celei mai reusite secvente de musical romanesti; alaturi de acesta, tensionatul mediu metraj Pe final / Aus.Lauf (Elvetia, 2009), care urmareste, intr-un cadru-secventa, ultimele 36 de minute din viata unei fete care hotaraste sa se sinucida si bizarul Betty B. si trupa ei / Betty B. & The's (Germania, 2009), filmul care pune fata in fata un barbat blazat cu solista vocala a unei celebre formatii de carciuma, sunt numai trei dintre titlurile pe care le propune cel de-al treilea calup din competitia festivalului. In cel de-al patrulea program de competitie, de la ora 19:00, publicul roman va avea ocazia sa urmareasca in premiera Derby (Romania, 2010), scurt metrajul regizat de Paul Negoescu selectionat in competitia oficiala a Festivalului de la Berlin.Francais / Farangses (r. Nawapol Thamrongrattanrit, Tailanda, 2009), mediu metrajul plin de sensibilitate care prezinta o problema bizara cu care se confrunta doua studente tailandeze inaintea examenului la limba franceza, si Glenn Owen Dodds (r. Frazer Bailey, Australia, 2009), scurt metrajul care il aduce in prim plan pe controversatul personaj cu acelasi nume, sunt numai doua dintre celelalte filme prezentate in cadrul acestui program.



Unele dintre cele mai bune animatii produse recent in Polonia ruleaza la Cinemateca Eforie joi, incepand de la ora 18:00, in cadrul traditionalei sectiuni Countries in Focus. Scurt metrajul de animatie Visul american / American Dream (r. Jakub Wronski, 2007), bizarul Bucla / Petla (r. Maciej Majchrzak, 2006) sau controversatul Orasul Evadarii / Miasto ucieczki (r. Wojciech Kasperski , 2006).



Zece artisti handmade si-au pus in vanzare accesoriile unicat realizate pornind de la designul NexT la gift shop-urile festivalului, amenajate in foaierele cinematografelor Scala si Eforie, unde fanii festivalului pot, de asemenea, sa gaseasca toate materialele promotionale ale acestei editii a celui mai important festival de scurt si mediu metraj din Romania.
  
asdasd