Calatoria lui Gruber incepe pe 4 septembrie

Luni, 3 August 2009, Categoria: Comunicate

Calatoria lui Gruber incepe pe 4 septembrie Cel mai recent film al regizorului Radu Gabrea, "Calatoria lui Gruber", va intra pe 4 septembrie in cinematografele din tara.

Actiunea filmului este plasata in anul 1941, la scurt timp de la atacarea Rusiei Sovietice de catre Germania si Romania. Curzio Malaparte, scriitor italian (avea sa scrie in anul 1944 celebrul si cutremuratorul roman Kaputt) si corespondent de razboi pentru "Corriere della Sera", in drumul sau catre front ajunge la Iasi. Malaparte sufera de o alergie severa si unica sa posibilitate de a se vindeca este sa gaseasca un medic evreu pe nume Josef Gruber.

In timpul cautarii, Curzio descopera ca doar cu cateva zile inainte de sosirea lui in oras avusese loc un pogrom, in urma caruia un mare numar de cetateni de origine evreiasca din Iasi au fost fie omorati in curtea Chesturii, fie evacuati cu trenul catre o destinatie incerta si ca doctorul Gruber ar putea fi printre ei. Ajutat de Guido Sartori, consulul italian de la Iasi, Malaparte incearca sa obtina un mandat oficial de aducere pentru doctorul evreu. Se loveste insa de indiferenta birocratiei si mai ales de dorinta evidenta a autoritatilor romane de a ascunde ceva in legatura cu ultimele evenimente.

"Calatoria lui Gruber este un film pe care m-am simtit dator sa il fac. Este o evocare zguduitoare a unor evenimente despre care multa vreme nu s-a vrut sa se stie nimic in Romania", a declarat Radu Gabrea.

Filmarile s-au desfasurat pe parcursul a 28 de zile atat la Iasi, cat si in Bucuresti. Bugetul estimativ s-a situat in jurul sumei de 750.000 de euro.
  
asdasd