Ziua HBO la TIFF09 - un meci de fotbal inedit, pe teren si pe ecrane

Joi, 14 Mai 2009, Categoria: Festival

Ziua HBO la TIFF09 - un meci de fotbal inedit, pe teren si pe ecrane Ziua HBO, eveniment de traditie in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) devine, la cea de-a opta editie a festivalului, scena a doua evenimente aparent fara nicio legatura: un meci de fotbal si proiectia in avanpremiera extraordinara, prin amabilitatea HBO Romania, a documentarului Australia, semnat de Claudiu Mitcu. Regizorul este cunoscut publicului si pentru documentarul Nisipuri, prezentat in editia TIFF de anul trecut.

Povestea care uneste cele doua momente apartine echipei nationale de fotbal a persoanelor fara adapost (homeless) din Romania si participarea acesteia la Homeless World Cup Melbourne in decembrie 2008. Personajele sunt sapte oameni fara adapost din Timisoara, adunati de un profesor de sport convins ca poate sa-i transforme in sportivi, chiar si amatori, in ciuda statutului lor social.



Documentarul Australia, o productie originala HBO Romania, spune povestea fiecaruia dintre ei in parte, si-i insoteste de pe strazile Timisoarei, prin cantonamentul de la Buzias, pina la experienta de a obtine primul pasaport din viata lor si de a ajunge pe un alt continent pentru a-si reprezenta tara. Regizorul Claudiu Mitcu a reusit sa realizeze un documentar observational construit in jurul personajelor sale.

Pentru a marca premiera documentarului, organizatorii TIFF impreuna cu HBO Romania, au pus la cale in data de 4 iunie a.c., un meci de fotbal in care se vor "confrunta" doua echipe absolut suprinzatoare: echipa nationala a persoanelor fara adapost si echipa cineastilor TIFF. Meciul va avea loc pe platoul Iulius Mall Cluj si va fi deschis de jucatori ai echipei CFR 1907 Cluj, sustinatori locali ai proiectului. Fiecare echipa isi va arunca pe teren cei mai buni jucatori: Vasile Bereghi, Beniamin Calancea, Pavel Calancea, Daniel Podina, Claudiu Kostity, Radu Muntean (nu regizorul) vor incerca sa impresioneze publicul la fel ca la Melbourne, in timp ce Andi Vasluianu, Corneliu Porumboiu si alti cineasti romani vor apara onoarea de sportivi a artistilor. Arbitrul Marian Salomir se va asigura ca publicul va avea parte de o partida cu fair play.

Meciul este deschis publicului si va fi comentat in direct de redactorii ProSport, parteneri media ai evenimentului.

In afara de Australia, in cadrul Zilei HBO la TIFF publicul clujean va mai putea urmari alte 5 productii originale HBO: Recount, Bernard & Doris, House of Saddam, Nunti, Muzici si Casete video si Apocalipsa dupa soferi, ultimele doua fiind documentare produse de HBO Romania la finalul anului 2008.
  
asdasd