Politist, adjectiv si Nord castiga Trofeul Transilvania

Marti, 9 Iunie 2009, Categoria: Noutati

Politist, adjectiv si Nord castiga Trofeul Transilvania Spectaculoasa, plina de viata, vibrand de invitati de marca. Asa ar putea fi rezumata in cateva cuvinte Gala de Inchidere a Festivalului International de Film Transilvania, desfasurata pe 6 iunie, la Teatrul National din Cluj-Napoca.

Cel mai asteptat moment al festivalului, desemnarea castigatorilor celei de-a opta editii, s-a intamplat in penultima seara a festivalului, debordand de numeroase surprize.

Juriul, format din Assumpta Serna, Corina Suteu, Jim Stark, Dan Fainaru si Szabolcs Hajdu a decis ca Trofeul Transilvania sa fie acordat anul acesta ex aequo filmului Nord, pentru «modul in care descrie o calatorie ce releva cele mai emotionante laturi ale sufletului scandinav », si lung-metrajului Politist, adjectiv, pentru « descrierea inedita a discrepantei dintre justitia reala si cea intentionata ».

Anuntul, facut de David Perrotta, Senior Director, Customer Experience, Vodafone Romania si Theodor Paleologu, Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, a starnit euforie in randul publicului. Productie de origine norvegiana, Nord este un road movie comic, romantic si pitoresc. Povestea unui atlet, Jomar, care, dupa o criza psihica, s-a izolat intr-o existenta trista. Dotat doar cu un scooter de zapada, si cu 5 litri de tarie pe post de provizii, Jomar porneste intr-o calatorie dramatica si stranie catre nordul indepartat. Filmul a fost distins la Festivalul de la Berlin 2009 cu Premiul Fipresci pentru Cel mai bun film din sectiunea Panorama si Premiul Europa Cinemas Label.

Premiul a fost inmanat selectionerului de la Festivalul de Film de la Berlin, Nikolaj Nikitin.

Al doilea laureat al serii de sambata a fost Politist, adjectiv, in regia lui Corneliu Porumboiu. Prezentat si premiat in cadrul sectiunii Un Certain Regard al festivalului de la Cannes 2009, unde a fost primit cu mult entuziasm atat de critica, cat si de publicul festivalier, filmul spune povestea unui tanar politist de provincie, interpretat magistral de Dragos Bucur, care isi pierde increderea in legea pe care ar trebui sa o aplice. Trofeul a fost inmanat regizorului Corneliu Porumboiu.

Filmului Nord i s-a acordat si Premiul pentru imagine (semnata de Philip Øgaard), « pentru compozitia creativa a imaginilor de iarna din muntii Norvegiei ».



Seria premiilor continua cu Trofeul pentru Cea Mai Buna Regie, acordat lui Barmak Akram pentru “autenticitatea cu care a prezentat lumea afgana in Copilul din Kabul”. Premiul pentru cea mai buna interpretare a fost o alegere cu totul si cu totul speciala a Juriului TIFF din acest an, el fiind acordat intregii distributii a filmului Fata in casa/ La nana, in regia lui Sebastian Silva, pentru « chimia perfecta a operei lor colective ».

Juriul Zilelor Filmului Romanesc, compus din Neil Young - director artistic al Festivalului de la Bradford, Phillip Bergson - critic de film si Jan Naszewski - director al Festivalului de Film New Europe, director executiv de achizitii la Shorts TV / Shorts International, a decis ca Premiul Romanesc pentru sectiunea lungmetraj sa fie adjudecat de filmul Cealalta Irina (R. Andrei Gruzsinczki, 2008).

Pentru scurtmetraj, Premiul Zilelor Filmului Romanesc a fost acordat filmului Pentru el (R. Stanca Radu). Andrei Dascalescu a fost recompensat cu Premiul de Debut din cadrul Zilelor Filmului Romanesc pentru filmul Constantin si Elena (2008), iar Amintiri din Epoca de Aur a plecat cu Mentiunea speciala a juriului.

Gala de Inchidere a celei de-a opta editii a Festivalului International de Film Transilvania a avut parte de cateva momente speciale, emotionante, intense si totodata pline de farmec. Primul Ministru al Romaniei, Emil Boc, i-a inmanat maestrului Mircea Albulescu, Premiul de Excelenta. Actorul Dorel Visan a urcat pe scena Teatrului National pentru a-i aduce un omagiu regizorului Dan Pita – caruia festivalul i-a acordat unul din cele doua Premii pentru Intreaga Cariera, al doilea trofeu cu aceasta titulatura ajungand catre actorul Florin Piersic direct din mainile invitatei de onoare a acestei editii, celebra actrita Claudia Cardinale. Prezenta ei la Cluj a fost incununata cu oferirea unui trofeu TIFF pentru Intreaga Cariera oferit unei personalitati din cinematografia europeana.
  
asdasd