Ziua filmului romanesc la HBO

Joi, 27 Noiembrie 2008, Categoria: Recomandari TV

2008 AD. Publicul continua sa fuga de filmul romanesc precum dracul de tamaie. Peste scurt-metrajele premiate cu Leoparzi, Ursi si frunze de Palmieri, toate de aur, se asterne, rapid, praful uitarii...

In speranta ca partida nu-i inca pierduta, HBO va propune sa petreceti de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, nu cu bere si cu mici ci cu scurt-metraje multi-premiate, documentare in exclusivitate si cu o reverenta cinematografica... epocala.

Conform desfasuratorului, programul incepe vesel, la ora 15:00 cu Venetia, o comedie „batraneasca” si pusa pe sotii de Florin Piersic Jr. si continua, de la ora 15:00, cu o raritate in domeniu, exhaustivul making-of in sase parti al filmului Restul e tacere.

La ora 17:45 are loc o prima premiera a zilei, adica scurt-metrajul Bricostory, un tandru si emotionant omagiu adus lui Jacques Tati de catre Andreea Paduraru. Schimband iute macazul, incepand cu ora 18:10, documentarul lui Alexandru Solomon, Razboi pe calea undelor, ofera un remember impresionant al postului de radio Europa Libera.

Revenind in vremi ceva mai recente, la ora 20:00 urmeaza marea premiera a serii, Megatron, premiat cu Palme d’Or la Cannes 2008, un scurt-metraj tusant si trist ce poarta semnatura lui Marian Crisan, regizorul sarmantului Amatorul. Dupa aceasta scurta portie de realism minimalist si dupa un interviu in exclusivitate, de la ora 20:40, Nae Caranfil ne poarta cu Restul e tacere prin lumea filmelor despre cinema.

La ora 22:55, Hadrian Marcu va aduce o premiera in lumea scurt-metrajelor romanesti – Joi, un film elegant si nerecomandat minorilor... Revenind la filmele marcate cu „audienta generala”, la ora 23:25, Tudor Giurgiu impartaseste cateva informatii pe cat de cruciale pe atat de amuzante despre Nunti, muzici si casete video, in primul documentar original produs de HBO Romania, iar Adrian Sitaru incheie seara putin dupa miezul noptii, la 00:30, intr-o nota trista si cu parfum de fabula – Valuri, premiat cu Leopardul de Aur la Locarno IFF 2007.

La 1 decembrie 2008, istoria se re-scrie... sub ochii tai. Filme romanesti la HBO?... E mai mult decat orice televiziune.

  
asdasd