TIFF continua la Sibiu!

Marti, 8 Iunie 2010, Categoria: Festival

TIFF continua la Sibiu! Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) de la Sibiu va gazdui un concert plin de vitalitate si culoare sustinut de Tarafului Haiducilor de la Clejani. Evenimentul, o premiera la Sibiu, va avea loc in deschiderea filmului lui Florin Serban, Eu cand vreau sa fluier, fluier, castigator al Premiului Zilelor Filmului Romanesc 2010, sectiunea lung metraj - joi, 10 iunie, ora 21 00, in Piata Mica.

Cei care au dus in toata lumea muzica lautareasca cantata asa cum se invata din mos stramosi in Clejani vin la Sibiu pentru o reprezentatie senzationala prin care vor introduce pe nesimtite spectatorii in atmosfera complexa a filmului.

Taraful Haiducilor din Clejani nu se afla la primul contact cu lumea filmului si nu sunt o prezenta intamplatoare la TIFF. Liderul Tarafului, Caliu – asa cum il cunosc atat publicul, cat si apropiatii, sau Anghel Gheorghe, pe numele sau din afara scenei - a colaborat cu regizorul Radu Mihaileanu pentru filmul Concertul, unde interpreteaza rolul primului violonist al Orchestrei Balsoi.

Despre Caliu, Radu Mihaileanu spune ca “este un geniu muzical si un mare actor”, fiind pe cat de uimit, pe atat de fascinat de modul in care Caliu a reusit sa reproduca in film 12 minute din Concertul nr. 35 pentru vioara si orchestra de Ceaikovski, doar ascultand-o pe un CD de cateva ori. „In momentul in care a inceput sa cante Paganini, toata lumea - actorii rusi, actorii francezi -, a ramas cu gura cascata.”

Relatia Haiducilor de la Clejani cu filmul a inceput cu mult timp in urma. In 1993, grupul a aparut in filmul francez Latcho Drom al lui Tony Gatlif. In 2000, s-au imprietenit cu celebrul actor Johnny Depp pe care Caliu l-a invatat tiganeste pentru rolul din The Man Who Cried (regia Sally Potter), in care au si jucat alaturi de alte nume importante ale cinematografiei, precum Christina Ricci, Cate Blanchett sau John Turturro. In 2006, tot alaturi de Johnny Depp, Taraful Haiducilor din Clejani sunt una dintre cele cinci formatii tiganesti care apar, canta si sunt portretizate in documentarul When the Road Bends; Tales of a Gypsy Caravan.

La Sibiu, Haiducii promit sa faca un spectacol cum nu s-a mai vazut, ravasitor ca un cantec de jale, dar energizant si patimas ca un cantec tiganesc de voie buna. TIFF Sibiu se va desfasura in perioada 9 – 13 iunie, in trei locatii: Piata Mica, Centrul Cultural Habitus si Teatrul de Vara. Programul complet al TIFF-ului sibian se gaseste pe www.tiff.ro.

[credit foto Adi Marineci]
  
asdasd