TIFF 2010: de la Fatih Akin la Nicolae Ceausescu

Miercuri, 28 Aprilie 2010, Categoria: Festival

TIFF 2010: de la Fatih Akin la Nicolae Ceausescu Cea de-a noua editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) a pregatit pentru publicul cinefil o serie de proiectii-eveniment, menite sa satisfaca pana si cele mai exigente gusturi in materie de filme.

TIFF debuteaza in forta pe 28 mai, intr-o spectaculoasa locatie Open Air din Cluj-Napoca, Piata Unirii, cu cea mai recenta productie a lui Fatih Akin, Soul Kitchen, premiata la Festivalul de la Venetia din 2009 cu Premiul special al juriului. O comedie savuroasa despre un proprietar de restaurant pe nume Zinos, care pare urmarit de ghinion. Prietena lui s-a mutat in China, clientii restaurantului sau, Soul Kitchen, ii boicoteaza maestrul bucatar, iar durerile de spate ii ingreuneaza si mai mult viata. Cand lucrurile par sa se rezolve, Zinos pleaca in cautarea dragostei, lasand restaurantul pe mana fratelui sau, un fost puscarias, iar situatia scapa de sub control.

Fatih Akin revine astfel pentru a treia oara la TIFF, dupa prezenta in festival cu cele doua filme de succes Cu capul inainte/ Gegen die Wand (2004) si Vedere de pe pod / Crossing the Bridge (2007).

Daca o comedie da tonul celei de-a noua editii a festivalului, organizatorii propun publicului festivalier in inchiderea TIFF un documentar inedit si provocator, Autobiografia lui Nicolae Ceausescu, in regia lui Andrei Ujica.

Prezentat in premiera mondiala la Cannes 2010, filmul lui Andrei Ujica face portretul lui Nicolae Ceausescu exclusiv prin imagini de arhiva preluate de la TVR si Arhiva Nationala de Filme, prezentandu-l pe dictator intr-o ipostaza complet noua pentru publicul roman. Spectatorii il vor putea vedea pe Nicolae Ceausescu pe santiere, sau in delegatii si vor urmari inclusiv scena judecatii sotilor Ceausescu. Pelicula va contine, de asemenea, si imagini care nu au mai fost difuzate pana acum.

Lista filmelor hit prezente in acest an la TIFF curprinde titluri din sectiunea Supernova precum The Refuge, in regia lui Francois Ozon, distins cu Premiul special al Juriului la Festivalul de Film de la San Sebastian, Submarino (regia Thomas Vinterberg), selectionat in competitia oficiala a Festivalului de Film de la Berlin, Hadewijch (regia Bruno Dumont), Mother (regia Bong Joon-ho), castigator la Asian Film Awards pentru Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu si Cea mai buna actrita si La fille du RER al lui André Téchiné.
  
asdasd