Noutati de la TIFF 2010

Luni, 22 Martie 2010, Categoria: Festival

Noutati de la TIFF 2010 Au ramas mai putin de trei luni pana la cel mai important si mai asteptat eveniment cultural din Cluj Napoca: Festivalul International de Film Transilvania (TIFF). In acest an, in perioada 28 mai – 6 iunie, publicul festivalier va fi rasfatat cu productii senzationale, evenimente interesante, un numar impresionant de invitati de marca, petreceri incendiare si multe alte surprize inedite.

Si pentru ca de la o editie la alta programul TIFF-ului a fost pe cat de variat, pe atat de satisfacator pentru publicul indragostit de filme de calitate, directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, a dezvaluit cateva titluri pentru care editia din acest an a TIFF-ului va fi de neratat.

In deschiderea festivalului, care va avea loc, in premiera, in Piata Unirii din Cluj Napoca, va fi proiectat cel mai recent film al lui Fatih Akin, Soul Kitchen, o comedie savuroasa premiata la Festivalul de la Venetia din 2009 cu Premiul special al juriului. Filmul spune povestea unui proprietar de restaurant pe nume Zinos, ale carui aventuri si probleme vor incanta spectatorii timp de aproape 100 de minute.

Castigator a doua premii Oscar pentru Cel mai bun scenariu adaptat, respectiv pentru Cea mai buna actrita in rol secundar, si distins cu alte 65 de trofee, printre care si Marele Premiu la Festivalul de la Sundance, Precious: Based on the Novel Push by Sapphire, in regia lui Lee Daniels, este in mod clar, unul dintre cele mai asteptate filme de la TIFF. O drama emotionanta si tulburatoare despre viata lui Claireece Precious Jones, o adolescenta analfabeta, cu numeroase probleme, care incearca sa-si schimbe radical viata dupa ce toate usile i-au fost inchise.



Un alt highlight al acestei editii este si controversatul Videocracy, in regia lui Erik Gandini, inclus in programul de documentare prezentat de partenerul de traditie al festivalului, HBO Romania. Continuand modelul implementat cu succes anul trecut, prin proiectia filmului Il Divo, anul acesta Videocracy va fi titlul pe baza caruia o serie de invitati ai festivalului, politicieni, profesionisti din industria cinematografica si publicul clujean, vor dezbate tema Film si Politica. Documentarul, o productie suedeza, prezinta intr-un mod original si provocator impactul pe care anumite canale media, dominate de Silviu Berlusconi, l-au exercitat asupra populatiei italiene in ultimii 30 de ani.

Lista de filme prezente la TIFF 2010 continua cu titluri hit precum: Submarino, in regia lui Thomas Vinterberg, prezentat in competitie la Festivalul de la Berlin 2010, drama Hadewijch, a controversatului regizor francez Bruno Dumont, Io sono l'amore, o tragica si coplesitoare poveste de dragoste regizata de Luca Guadagnino, cu Tilda Swinton in rolul principal, How I Ended this Summer, in regia lui Aleksei Popogrebsky, rasfatat la Festivalul de la Berlin cu Ursul de Argint pentru Cea mai buna interpretare masculina, respectiv pentru Contributie artistica deosebita, Mother, al coreeanului Joon-ho Bong, prezent la una dintre editiile anterioare ale TIFF-ului cu filmul Monstrul (The Host), si Revolucion, o colectie de scurtmetraje despre revolutia mexicana de acum 100 de ani, asa cum este ea vazuta in ziua de azi de zece cineasti tineri. La aceasta productie mexicana semneaza regia, printre altii, actorii Gael García Bernal si Diego Luna, si regizorii Fernando Eimbcke (Lake Tahoe la TIFF 2008) si Amat Escalante.

Nu in ultimul rand, publicul va putea viziona J'ai tue ma mere, debutul aclamat al unui tanar regizor de numai 19 ani pe nume Xavier Dolan. Filmul a fost recompensat cu nu mai putin de 19 trofee, dintre care trei obtinute la Festivalul de la Cannes in 2009.

Cinefilii clujeni se vor putea bucura de toate aceste productii, si nu numai, in deja traditionalele cinematografe ale festivalului, Republica, Arta si Victoria. De asemenea, vor mai gazdui proiectii pentru publicul dornic de filme si Cinema City, Piata Unirii, Echinox, Taverna, Teatrul National, precum si cel mai recent spatiu expozitional din Cluj, Fabrica de Pensule. Proiectiile in regim Drive-In din parcarea Iulius Mall, populare in editiele precedente ale TIFF-ului, vor fi reluate si in acest an, in perioada 28-30 mai.

TIFF continua Programul de Educatie Media si Cinematografica lansat in cadrul TIFF 2009. Astfel, organizatorii duc mai departe dorinta de a apropia de cinema tanara si foarte tanara generatie de spectatori. O serie de filme targetate pe categorii de varsta, selectionate de profesionisti in domeniu, vor fi proiectate in cadrul acestui program. Pe baza acestor filme se vor lansa discutii si teme de dezbateri ample intre elevi si profesori. Atat cadrelor didactice, cat si tinerilor spectatori li se vor pune la dispozitie materiale de lucru, fise ale fiecarui film prezentat, cu detalii despre subiectul productiei respective si tematica abordata.

Acestea sunt numai cateva dintre evenimentele si proiectele pe care TIFF le va demara in cursul celei de-a noua editii.

Anul acesta, la Festival au fost inscrise 342 de filme, dintre care 56 sunt productii romanesti (11 lungmetraje si 45 scurt-metraje).
  
asdasd